Chcete si dát do bytu či domu laminátovou podlahu? Podívejte se na výhody a nevýhody

Imitovat se dá vše, třeba nedokonalosti nebo stopy od červotoče
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zařizujete si nové bydlení a nevíte, pro jakou podlahu se rozhodnout? Zkuste laminát. Dokáže napodobit jakýkoliv povrch a v posledních letech se k jeho používání hodně přiklání i bytoví designéři. Než se ale opravdu rozhodnete, zkuste si o tomto povrchu přeci jenom zjistit, co nejvíce to jde.

Laminát se stal vůbec nejoblíbenějším a nejpoužívanějším materiálem, který se v podlahářství používá. Je oblíbený pro své jednoduché použití, které zvládne každý kutil, i pro svou příznivou cenu. Ani laminát ale není dokonalý a i on v sobě skrývá řadu výhod i nevýhod.

I když je laminátová podlaha vodě odolná, umýváme ji raději mopem. Na vysavač, který nemá nástavec na hladké povrchy, zapomeňme úplně. Do kuchyní nebo prostor, kde může podlaha přijít do kontaktu s vodou, je dobré nanést ochrannou vrstvu impregnace spár.

Proč je tak oblíben?

Laminát je králem mezi všemi povrchy, které na podlahy lze použít. Uplatní se úplně všude. Je jedno, jestli se ho rozhodnete položit do kuchyně, obýváku, ložnice, nebo i do koupelny. Pro koupelnové prostory existují speciální druhy laminátů, které snášejí vlhkost.

Nevadí mu ani podlahové vytápění. Teplo, které podlahové vytápění vydává, ho nijak nedeformuje, tedy nemění v jeho důsledku svůj tvar a nijak se nekroutí. Což se o jiných materiálech ani zdaleka říct nedá.

Věrná imitace

Díky tisku si můžete domů položit imitaci všech druhů dřeva, kovu či dlažby přes výrazné barevné odstíny až po abstraktní vzory. Dlouhodobě nejpopulárnější jsou imitace dřevěných podlah, a to se vším, co k nim patří. Snad i specifickou vůni už vám dnes dokáží nabídnout. Ale to není všechno, výrobci jdou dnes ještě dále.

Laminátová podlaha totiž nejen že skvěle napodobí úžasnou kresbu jakékoli dřeviny, ale charakter dřeva věrně kopíruje i v podobě prasklin, stop po hoblíku nebo dlátu, či dokonce po červotoči, budete-li chtít.

Dobrá odolnost a snadná údržba

Vrchní, nejexponovanější vrstva laminátové lamely, která plní ochrannou funkci, je transparentní a představuje ji kombinace pryskyřice z melaminu a laku. Tato vrstva zajišťuje laminátu dobrou odolnost a snadnou údržbu. Laminát nemá jen jednu vrstvu, má jich několik. Tyto vrstvy jsou rozhodujícím prvkem jeho kvality. Tedy pevnost a voděodolnost.

Podlahu vybírejte velice obezřetně. Kvalitu laminátu poznáte v jeho průřezu. U vysokotlakých laminátů je zřetelná tmavá, téměř milimetrová vrstva laminátu. Špičkové laminátové podlahy mívají takové vrstvy i dvě. U melaminové podlahy tak silná vrstva schází, jde vlastně o papír pokrytý slabou laminovou vrstvičkou.

Celková tloušťka podlah se přitom nemusí lišit. Odborné firmy jsou někdy zvány k posouzení podlah v novostavbách a setkávají se přitom i s případy, kdy dodavatel stavby instaloval melaminové podlahy a účtoval je jako značkové z vysokotlakého laminátu.

Nevýhody laminátu

Výhody jsme si už řekli, ale co mínusy? Nevýhodou laminátových podlah je, že v případě lokálního poškození, například pádu těžkého předmětu, není možná renovace. Zato dřevěné plovoucí podlahy mohou být díky dřevěné vrstvě o tloušťce 4 milimetrů několikrát renovovány. Lze je tedy zbrousit, vykytovat a přelakovat. Laminát je také studenější než dřevo.

Dále je to povrch. Laminát sice jako dřevo na první pohled vypadá, ale dřevo nikdy nebude. Dřevo je na dotek měkké a při nášlapu krásně zakřupe. To laminát neumí. Jestliže to není laminát určený speciálně do koupelny, špatně snáší větší vlhkost. Dále je tu problém s hlučností. Kvalitnější podlahy mohou být doplněny pryžovou podložkou, která brání šíření hluku při chůzi, ale i tak se obyčejnému dřevu nemohou rovnat.

Jak renomovat laminát?

Na trhu existuje mnoho renovačních fixačních past, které stačí vybrat v barvě podlahy. Takže pár odřeninek zamaskujete lehce. U většího poškození  je nutné vyřešit výměnou celé lamely demontáží až k poškozenému místu. K opakovanému rozebírání podlahy ať z důvodů rekonstrukce, nebo stěhování jsou nejvhodnější hliníkové zámky.

Koupíte ale už existují speciální systémy, které dokážou obtížnému rozebírání předejít. Jedná se o systém In-out Uniclic, který je vyroben tak, že pomocí speciálních přísavek lze bez rozebírání podlahy vyjmout poškozenou lamelu a na její místo zacvaknout novou.