Zužitkujte všechno ovoce: Uvařte si marmeládu, želé nebo džem

Jakou si vyrobíte?
 

Domácí zavařování se s nástupem food blogů vrátilo do módy. Pohrát si můžete s krásnými sklenicemi i zdobením. Nejvíc frčí neobvyklé příchutě a zajímavé kombinace. Jak na to a jaký je rozdíl mezi marmeládou, želé a džemem?

Udělat dobrou zavařeninu je umění a bezpochyby "vyšší dívčí", ovšem se správným receptem to musíte zvládnout. Stačí znát ty správné tipy a triky. Nejlepší bude začít s jednodušší rybízovou a pokračovat až k malinové marmeládě. ​

Základem, jak dojít ke kýženému výsledku, je dodržovat váhy uvedené v receptech. Nebuďte zmatení, váha ovoce vždycky znamená bez pecek. Úplně nejlepší bude začít s menším množstvím, aby vám nezbyly jen oči pro pláč. V menších množstvích se navíc ovoce rychleji provaří, takže máte dřív hotovo. 

Zásadní je mít pořádnou trpělivost při míchání, které se může zdát občas nekonečné. Mezi mícháním ovšem musíte ještě sbírat pěnu z povrchu a odkládat bokem do hrnečku. Bez pěny se bude marmeláda kazit pomaleji a vypadat lépe. Pokud zatoužíte zvýšit trvanlivost výrobku, přidejte po uvaření trošku likéru, rumu, ovocné pálenky nebo vodky. Maximum jsou však tři polévkové lžíce! ​

  • Co budete potřebovat: měchačku, dírkovanou sběračku na pěnu, naběračku a nálevku a samozřejmě hrnec - velký se širokým dnem, nejlépe z nerezu. 
Švestky s kardamomem a portským vínem jsou skvělé. Výborné jsou i meruňky či broskve s vanilkou. Rafinovaná je kombinace nektarinka s limetkou. Pokud toužíte po něčem hřejivém, jděte do hrušek s rumem a zázvorem. Neobvyklou kombinací, která vás překvapí, je i jablko, rozmarýn a javorový sirup. Jahody zase ozvláštníte tymiánem nebo bezinkami.

​Rybízová mňamka

700 g červeného rybízu
600 g malin
1 kg cukru

Rybíz propláchneme, necháme okapat, obereme od stonků. Maliny omyjeme, necháme okapat. Pár plodů si odložíme stranou. Pak ovoce rozmačkáme, rozmixujeme nebo rozmačkáme lisem na brambory. Přidáme cukr a vaříme 5 minut, průběžně sbíráme pěnu z povrchu marmelády. Ještě horkou ji přecedíme a vaříme, dokud marmeláda nezačne rosolovatět. Do skoro hotové marmelády vsypeme několik plodů, které jsme neprolisovali, převaříme tři minuty a přelijeme ji do sklenic.
Nakonec zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru.

Třešňová kráska

1 kg třešní
4 stonky citronové trávy, citronely
1 kg cukru

3 lžíce slivovice
1 balíček směsi na přípravu džemů a marmelád 

Třešně omyjeme, necháme okapat, odstopkujeme, vypeckujeme a rozmixujeme. Citronovou trávu rozřízneme na polovinu a vložíme do hrnce k třešním. Gelfix promícháme se dvěma lžícemi cukru a provaříme ho s třešněmi jednu minutu. Přidáme zbytek cukru a vaříme dalších pět minut, průběžně mícháme a sbíráme pěnu. Vyzkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí. Když je hotová, vyjmeme citronovou trávu a přelijeme směs do sklenic. Uzavřené sklenice po chvíli otočíme dnem vzhůru.

Višňová dobrůtka

800 g višní
300 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
1 gelfix 3:1
6 lžic rumu
špetka skořice

Višně omyjte, nechte okapat v cedníku a pak je vypeckujte. Poté je rozmixujte v robotu, přendejte do širšího hrnce a zalijte 200 ml studené vody, zasypte krupicovým i vanilkovým cukrem a gelfixem. Přiveďte k varu a vařte asi 6 minut. Hrnec sejměte z ohně, do marmelády vmíchejte rum a špetku skořice a naplňte ji do sklenic. Uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte 5 minut stát.

Jahodovovanilkové mámení

1 kg jahod
1 vanilkový lusk
1 gelfix 2:1
500–700 g krupicového cukru
3 g kyseliny citronové

Jahody odstopkujte, pokrájejte na kousky a vložte do hrnce. Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte vnitřek nožem a přidejte k jahodám. Promíchejte a nechte 15 minut stát. Gelfix smíchejte se dvěma lžícemi cukru a rovněž vmíchejte do jahod. Poté minutku povařte, přidejte zbylý cukr (podle chuti) a kyselinu, vařte 10 minut. Zavařeninou naplňte sklenice, otočte dnem vzhůru a nechte 5 minut stát.