Zahradníkův rok: Skliďte celer i cibuli, než udeří mrazy

Celer stále ještě roste, ale mráz by ho mohl poškodit
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Letošní nástup podzimu si dal načas. Noční teploty se pohybují už jen pár stupňů nad nulou a někde už poznali první ranní mrazíky. Chladné počasí nám připomíná, že je čas se zase věnovat zahrádce a úrodě, abychom o ni nepřišli.

Jakmile teplota klesne pod nulu, můžeme se rozloučit s mnoha druhy zeleniny. Teploty pod nulou zkrátka některým typům nesvědčí. A přijít o všechno by byla velká škoda.

Je čas sklidit celer

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba tuto zeleninu, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit. Dejte pozor na to, že namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé.

Jak dobře sklidit celer, aby nám vydržel uskladněný, radí pěstitel Petr Kumšta. "Bulvy opatrně vyjmeme tak, abychom je nepoškodili, protože jinak by během skladování hnily. Kořeny zkrátíme na 2 až 4 cm a odstraníme z nich zeminu. Listy rukou opatrně odstraníme, aby bulvy nevadly, ponecháme jen malé srdíčko nejmladších lístků. Upravené bulvy zakládáme ihned po sklizni do písku, nejlépe do studeného sklepa," připomíná Kumšta.

Cibuli skladujte na suchém a větraném místě

V tuto dobu je nejvyšší čas také sklidit kuchyňskou cibuli. "Dobře usušenou cibuli kuchyňskou skladujeme na suchém, chladném a dobře větraném místě – nejlépe v dřevěných lískách a v tenké vrstvě," uvedl Petr Kumšta a dodává, že cibuli je nutné pravidelně kontrolovat a vyřazovat tu, která jeví známky napadení houbovými chorobami.

Listy celeru jsou bohaté na vitamín A, zatímco kořeny jsou bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin. Tyto užitečné látky obsahuje i bulva.
 

"Cibuli, kterou skladujete v prostorách, kam může proniknout mráz, rozložte do tenké vrstvy. A pozor, se zmrzlou cibulí se nesmí hýbat. Po rozmrznutí je možné cibuli využívat stejně jako původní," uvedl pěstitel.

V říjnu se věnujte kompostu

V tuto dobu přibývá na kompostu hmota v podobě shrabaného listí a zbytků ze sklízených plodin. Aby se hmota v podobě zahradního i domácího odpadu rostlinného původu, ale i drcených štěpek či zbytků z kuchyně lépe rozkládala, použijte například bakteriální přípravek Oxy-gen-Ator.

"Kompost se zalije předem připraveným roztokem Oxygenátoru, aktivovaným podle návodu v potřebném množství vlažné vody. První tři dny je nutné kompost kropit vodou, poté už proces pokračuje bez naší pomoci," radí Kumšta.

Do dvou měsíců je kompost zralý. Aplikace bakteriální směsi do kompostu je možná jen při minimální teplotě +10 °C a vyšší, jinak mikroorganismy nebudou aktivní a rozklad organické hmoty nenastane. Jedno balení dokáže zpracovat 5 m3 zahradní hmoty bez přehazování.

Nezapomeňte pohnojit záhony

Petr Kumšta dále upozorňuje, že z holého, byť perfektně zrytého záhonu vyplaví deště a sníh hodně živin, hlavně dusíku. Záhony proto osejte rostlinami na zelené hnojení, které svými kořeny i nadzemní hmotou dusík využijí. Na jaře všechno zaryjete a budete mít v půdě dusík, organickou hmotu i dostatek vláhy.