S umaštěnou a zašpiněnou troubou a sporákem si poradí citron, ale také ocet

Kvapem se blíží vánoční svátky, trouba jede naplno kvůli spoustě druhů vánočního cukroví a také sporák dostane zabrat. V tom předvánočním shonu si pak hospodyňky najdou nějaký ten čas na generální úklid domu. A když už je jakžtakž hotovo, s hrůzou zjistíme, že sporák a trouba zrovna neodpovídají tomu, že by tu někdo uklízel. Poradíme vám, jak zatočit s mastnotou v troubě a sporáku a jak to udělat, aby po vyčištění kuchyňští pomocníci vydrželi v perfektním stavu co nejdéle.

17.12.2017 - 16:51   |  
Čištění sporáku nebo trouby je zlým snem mnoha hospodyněk. Poradím vám, jak spotřebičům vrátit lesk a jak je udržovat i s pomocí běžných surovin
Zobrazit fotogalerii (4)

Odstranit mastnotu a zbytky jídla z trouby staršího data jde obtížněji a bude to chtít i trochu větší sílu. Proto po každém pečení ukliďte nečistoty, dokud je trouba ještě teplá. V takovém případě postačí teplá voda s nějakým saponátem.

Soda je všestranný pomocník. Zkuste nasypat sodu na houbičku a vydrhnout pak vanu, umyvadlo či dřez. Pak povrchy opláchněte a uvidíte ten rozdíl. Když budete potřebovat etrémně silný prostředek na vyčištění, smíchejte sodu se solí a nějakým čisticím prostředkem. Vadí vám zašlé nádobí včetně hrnců a pánví? Pak nasypte dvě vrchovaté lžíce sody do dřezu s vodou spolu s prostředkem na nádobí a nechte odmočit.

Špínu vyčistí i běžné suroviny z kuchyně

Když se ale chceme pustit do likvidace zanedbané trouby, bude to znamenat více námahy a ne každý doporučený prostředek zabere. Pokud jsou špína a mastnota staršího data, musíme ve většině případů použít nějaký chemický prostředek.

Vhodné je před čištěním dát do trouby misku s vodou a troubu na chvíli zapnout, aby vytvořená pára namočila usazeniny. Až pak naneseme prostředek a s pomocí houbičky vydrhneme. Jestliže tohle není náš případ a spotřebič není zašpiněný letitým užíváním, můžeme sáhnout po surovinách, které máme běžně doma. Určitě se totiž v každé domácnosti najde ocet, jedlá soda a prášek do pečiva.

Zkuste jedlou sodu a ocet

Použití jedlé sody je závislé na vytvoření jakési pasty. Smíchejte v hrnku sodu s vodou, aby vznikla pasta. Předehřejte troubu a vymažte pastou.

Nejlepší je nechat sodu působit přes noc. Druhý den si nalejte ocet do ostřikovače a vystříkejte jím vnitřek spotřebiče. Ocet začne reagovat se sodou a vznikne pěna. Pak už nezbývá nic jiného než vzít nějaký hadřík či houbičku a vytírat troubu tak dlouho, až ji vyčistíme.

Na skla s octem a solí

Na sklo ve dveřích trouby je ideální si připravit 1 dcl octa, do kterého nasypeme sáček prášku do pečiva a přidáme trochu soli. Zamícháme a směsí potřeme sklo. Necháme klidně hodinu působit a až pak setřeme houbičkou a následně omyjeme vodou.

Na zašlou špínu s chemií

Jak jsme už připomněli, pokud je špína a mastnota staršího data, budete muset prostě sáhnout po chemii. I tak ale kvůli silnějšímu efektu musíte dodržet jednu zásadní věc - naneste přípravek do vnitřku trouby a nechte působit přes noc. Špína se pak lépe setře a nebo troubu předehřejte.

Podobný postup můžeme zvolit při čištění sporáku. Když není nečistota staršího data, vystačíme si s domácími prostředky v podobě sody nebo octa. Zkusit můžete ještě jednu babskou radu a tou je použití citronu, a to jak na troubu, tak i na sporák a skla. Odkrojte si plátek citronu, pro zdrsnění struktury ho posypte trochou soli a potřete spotřebič. Chvíli nechte působit a pak stírejte houbičkou až do úplného vyčištění.