Jak si vyrobit vlastní hnojivo na zahrádku? Zbavíte se zbytků z kuchyně, začněte klidně hned

Také už nevíte, co s odpadem ze zahrádky a se zbytky z kuchyně? Je čas začít s kompostováním
  |   zajímavost

Také už nevíte, co s kuchyňskými zbytky, v sezoně pak s odpadem ze zahrádky? Nevíte, jak se všeho zbavit? Pokud máte zahradu či jen dvorek, nejjednodušším způsobem je kompostování.  

Není kompost jako kompost. Jen tak házet na hromadu bioodpad není to pravé ořechové. Nejlepší variantou je pořízení kompostéru. Na trhu jich existuje nepřeberné množství. Jsou vyrobené z plastů nebo z přírodního materiálu, tedy ze dřeva. Umístěte ho někam do kouta zahrady, kde nebude tolik na očích, a můžete se v něm zbavit posekané trávy, plevele, ale i zbytků z kuchyně.

Kompostem si vylepšujeme půdu

Proces kompostování je ekologický postup, který pomůže likvidaci odpadů biologického původu, ale zároveň si kompostem jako organickým hnojivem zlepšujeme úživnost zahrádky i mechanické vlastnosti půdy. Navrácení bioodpadu do půdy je důležité pro udržení kvalitní půdy. Kompost navíc díky obsahu humusu nejen zvyšuje úrodnost půdy, ale vylepšuje i jímavost pro vodu.

Chce to přístup vzduchu

Kvalitní kompost se sám od sebe ale nevytvoří. Nesmíte například uložit více jak přibližně 5 centimetrů vysokou vrstvu trávy. Ta se pak těžko rozkládá. Do kompostu nepatří napadené ovoce či listy stromů. Zrovna tak tam asi nevhodíte velké kosti z polévky, které se nerozloží.

Na čem opravdu záleží, je, aby hmota měla přístup vzduchu. Při rozkladu se pak uvolňuje teplo. Kompostér, ať už si ho vyrobíte sami ze dřeva, nebo koupíte, musí mít otvory po všech stranách kvůli přístupu vzduchu. Jinak se kompost nevytvoří a obsah bude hnít a zapáchat.

Jak založit kompost

Na dno je dobré dát větvičky či vrstvu slámy, aby se dovnitř hmoty dostal vzduch. Pokud do kompostu přijde najednou větší množství trávy, listí nebo zbytků zeleniny, je vhodné promíchat je s trochou zeminy, protože tak ulehčíme práci drobným živočichům a mikroorganismům. Provzdušňování pomocí větviček nebo slámy však stačit nebude, proto je potřeba kompost alespoň 1x až 2x přeházet.

Aby měly drobné mikroorganismy snazší práci, můžeme použít takzvaný urychlovač kompostu. Jeho použitím zkrátíte dobu rozložení organické hmoty na necelý půlrok a hlavní výhodou je, že si můžete ušetřit jeho přehazování. Výborně se hodí právě do kompostérů, v nichž na přehazování kompostu není zrovna prostor.

Zdroj: rady zahrádkáře Pavla Kolovratníka

KAM DÁL: Nedělejte si z bytu jedovou chýši, řešením jsou pokojové rostliny. Vyčistí vzduch, říká floristka a radí, jaké jsou nejlepší.

Klíčová slova: