Česnek chrání před nemocemi, stačí stroužek denně. V kuchyni je skvělý i jako koření

Dnes díky moderním metodám dehydratace může zákazník česnek koupit ve formě suchých kousků, vloček, granulátu či prášku
 

Víte, které koření je v Česku nejoblíbenější, když pomineme sůl a pepř? Je to česnek. Tuhle úžasnou zeleninu ale nemusíte konzumovat jen podle typických receptů, tedy přidávat ji k ochucení jídel do různých pokrmů. Dá se s ním vytvořit i spousty receptů, kde je takřka hlavní ingrediencí.

Že se vyplatí nejen nyní v období viróz a chřipek konzumovat česnek, to ví každý. Vždyť každodenní konzumace pomáhá snížit riziko mrtvice a infarktu dokonce o více než 70 procent. Navíc má česnek účinky jako přírodní antibiotikum a je cenově dostupný každému z nás.

Jeden stroužek denně na zdraví

Aby byla síla česneku pro naše tělo využita co nejlépe a nejefektivněji, měli bychom denně sníst alespoň jeden stroužek. Kdo to ale dá, že jo? Zvláště když se musí pohybovat mezi lidmi a česnekový odér není zrovna žádná pozvánka do společnosti. Dá se to ale vyřešit. Můžete si pořídit na trhu běžně dostupné česnekové tablety nebo kapky, kde nehrozí nepříjemný zápach. 

O česnekové tinktuře, která vyčistí i vaše cévy, jsme psali zde. V článku najdete i informace o tom, na co vše pomáhá konzumace česneku. Pojďme si ale nyní představit nějaké recepty s česnekem, které vás mohou zaujmout. Hodí se i v případě, že nevíte, co doma ukuchtit třeba k večeři. Třeba se vám bude hodit recept na česnekové máslo, kterým si můžete perfektně osvěžit například pečené maso.

Česnekové máslo

Připravte si klasickou kostku másla, tedy 250 g, 10 středně velkých stroužků česneku a mořskou sůl. Máslo nechte povolit při pokojové teplotě, utřete česnek se solí a důkladně promíchejte s máslem. Kdo má rád výraznější chutě, může přidat čerstvě mletý černý pepř nebo nasekanou nať petržele. Česnekové máslo pak uložíme do uzavíratelné misky a necháme ztuhnout v chladničce. Tam nám nějaký čas vydrží.

Také milujete česnekovou pomazánku se sýrem, někdy nazývanou jako topinkovou? Můžete si doma udělat zaručeně kvalitnější a zdravější, bez nějakých konzervantů.

Česneková pomazánka

Budete potřebovat 150 g bílého jogurtu, 200 g pomazánkového másla, asi 8 stroužků česneku, 70 g tvrdého sýra, dvě lžíce majonézy, sůl, pepř a pažitku. Rozmíchejte si pomazánkové máslo, přidejte jogurt a majonézu. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle, můžete použít i sýry camembertového typu, prolisujte česnek a vše promíchejte. Podle chuti pak jen dosolte a opepřete. Pomazánku na chlebu pak můžete posypat nasekanou pažitkou. Nezapomínejte, že je pomazánka z čerstvých ingrediencí, a tak je ideální ji spotřebovat co nejdříve.

Pokud vám vadí příliš intenzivní štiplavá chuť česneku, nezoufejte. I tak si na něm můžete pochutnat díky dalšímu receptu.

Pečený česnek

Připravte si několik celých palic česneku, olivový olej a alobal. Rozehřejte troubu na zhruba 160 °C. Celé palice položte kořenem dolů, ale předtím vršek podélně odřízněte. Doporučuje se zhruba 1 centimetr. Pak potřete olivovým olejem a každou palici zabalte do alobalu. Pečte asi 45 minut a ke konci vyjměte palice z alobalu a nechte jen pár minut dopéct na 220 °C. Česnek zezlátne a pak jej můžete konzumovat s bagetou a solí, kdy si jednotlivé porce mírně osolte.

 

Pomazánka z česneku a fazolí

Potřebujete celou palici česneku, kterou podélně rozkrojíte, zakápněte ji olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte asi 40 minut v troubě. Vidličkou pak lehce vyndáte stroužky ze šlupek a rozmačkáte na kaši.

K tomu přidejte 2 plechovky bílých fazolí, z nichž jste slili nálev, přidejte asi 80 ml olivového oleje, kůru a šťávu z 2 citronů a hrst najemno nasekané petrželky nebo pažitky. Vše důkladně rozmačkejte a máte vynikající pomazánku třeba na topinky.

Zdroj: Zápisky bylinkářky Anny Kratochvílové

KAM DÁL: Dokonale jednoduché: Rajčatová sezona vrcholí, nechte se inspirovat zajímavými recepty.