Trendy v bydlení: Letošní jaro podněcuje individualitu a jedinečnost

Co by nemělo v bytě chybět?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Stylově jedinečný a zdravý prostor dostává na celém světě zelenou. Touha po senzorických zážitcích se mísí s přírodou a proniká i do práce bytových designérů. Takové bude nejen letošní jaro, ale vlastně i celý rok 2018. Budete trendy i vy?

Žijeme ve světě linií, tvarů, barev, struktur a materiálů, které vytvářejí pestrou směsici obrazů, pocitů a energie - scénu, na níž se odehrávají naše životy. "Trendy v interiérovém designu určují směr, ale každý člověk má jedinečné barevné cítění, osobitý vkus a intuici. Letošní rok oživuje styl osmdesátých let: směřuje k materiálům, barvám a vzorům, které promlouvají k naší individualitě a emocím," říká známá česká designérka bulharského původu Nadia Surel Novotná.

Vymýšlejte, nebojte se jedinečnosti

Podtrhněte svou jedinečnost a proměňte bydlení v duchu letošních trendů: novou výmalbou, novým barevným zpracováním (patinováním) přesunutím nábytku, změnou obrazů a doplňků, novými textilními doplňky (stínicími systémy, závěsy a záclonami, dekami a polštáři), svěžím kobercem a květinovým aranžmá.

"Útulný, krásný a pohodlný domov se dá vytvořit kdekoli. Stačí naslouchat své intuici, a když je zapotřebí, obrátit se na odborníka. Práce interiérového designéra je od toho, aby klientům naslouchal a směroval je tam, kam chtějí dojít…"

Přítomnost rostlin oživí každý prostor. Trendem jsou pokojové květiny s barevnými listy, které nabízejí atraktivní podívanou: růžovo-zelená aglaonema proměnlivá, fittonie s listy s načervenalou žilnatinou nebo kroton, jehož lístky připomínají malé obrázky. Abyste byli "trendy", vyměňte květníky, rostliny získají úplně jiný vzhled.

Barvy ovlivňují náladu a pocity

Barvou roku 2018 se stala extravagantní Ultra violet. Fialový odstín symbolizuje odkaz tří hudebních ikon západní pop kultury osmdesátých let: Prince, Bowieho a Hendrixe: "Pantone Color Institute představil nový odstín fialové barvy. Je to specifická barva, hluboká jako noční obloha, která nám poskytuje útočiště z nadměrně stimulovaného světa. Do interiéru se hodí spíš jako doplňková než jako základní barva. Vidím ji v extravagantních kombinacích, bordó, indigová modř, merlot, hořčicová, smaragdová zeleň a khaki...v sametových polštářích, ve skleněných doplňcích, slušela by i oknům," uvažuje o letošní barevné paletě designérka.

Fialová si pohrává se sladkými pastelovými tóny, s jemnými přírodními barvami, nevyhýbá se stříbrným a kovovým odstínům a brilantně zvýrazňuje teplé barvy. Základem zůstávají neutrální barvy v nových odstínech: „Každý máme nějaké barevné priority nebo barevné období. Já osobně upřednostňuji smělé a odvážné barevné kombinace, ale mám ráda i klid neutrálních tónů, které nějakou výraznou barvou doplním. Často využívám různé odstíny šedé barvy. Je nenápadná, je tam a není, vytváří klidné pozadí a dobře rámuje zbytek interiéru.“

Okna utvářejí vnitřní atmosféru

Trendem stínění je teplo, přirozené světlo, čerstvý vzduch a ekologicky šetrné materiály. Letošní rok přeje barevně a designově zajímavým venkovním i vnitřním stínicím systémům: "Zatímco vnitřní žaluzie a rolety se nejlépe uplatní v místnostech orientovaných na sever, na jižní, jihovýchodní a východní stranu bytu nebo domu doporučujeme venkovní žaluzie s termoregulačním efektem. V létě brání slunečnímu svitu, v zimě přinášejí nezanedbatelné úspory energie. Co se týká designu, jdou ruku v ruce s módními barevnými trendy. Každý zákazník si může vybrat ze širokého barevného provedení lamel, kastlíků a vodicích lišt," vysvětluje Jakub Vaněk ze společnosti, která je českým lídrem na trhu stínicí techniky.

Podle jeho slov jsou stálicemi interiérového stínění látkové rolety, plisé a japonské stěny. Letos přicházejí v širokém spektru látek a vzorků a můžete si je nechat vyrobit na míru tak, aby váš pokoj získal dokonalé množství přirozeného světla. "Textilie a látková stínicí technika hrají v interiéru nezaměnitelnou roli," dodává Nadia Surel Novotná. Okna podle sezony mohou měnit "šaty": nové záclony, závěsy nebo rolety. I ten nejkrásnější prostor bude bez textilních doplňků, jejich barevnosti, bohatosti struktur a tepla, které vyzařují, chudý a nudný.

Vyplatí se starší byt v paneláku, nebo investice do vlastního domku? Více čtěte zde.