Domácí máslo připravíte za pár minut, rozdíl je evidentní už po prvním ochutnání

Ačkoliv cena másla šla opět v posledních týdnech dolů a rozhodně už nedosahuje až 70 korun jako před pár měsíci, výroba domácího másla je stejně i v těchto dnech dobrou volbou. Hlavní rozdíl není zase tolik v ceně, ale chuti a požitku si dát třeba čerstvý chléb s vynikajícím domácím máslem.

21.04.2018 - 16:30   |  
Domácí máslo si můžete vyrobit už za pár minut
Zobrazit fotogalerii (4)

K samotné výrobě domácího másla nepotřebujete nic jiného než kvalitní smetanu ke šlehání. V akci se dá sehnat zhruba za 20 korun za 250 ml. Ze dvou balení smetany pak připravíte zhruba 200-220 g másla. Rozhodně tedy žádná finanční úspora v rodinném rozpočtu nehrozí, i tak rozhodně stojí za to si domácí máslo alespoň na zkoušku udělat. Rozdíl totiž pozná každý.

Základem je správný výběr smetany

Na výrobu domácího másla není potřeba nic jiného než zhruba dvě balení smetany. Ale pozor, smetana musí být neošetřená metodou UHT. Proto není vhodné kupovat smetanu trvanlivou, nýbrž jen a pouze tu čerstvou. Zvolte rovnou smetanu ke šlehání, měla by mít minimálně 30 % tuku. Samozřejmě i zde platí, čím více procent tuku smetana má, tím lépe. 

Po zakoupení nechte smetanu zhruba hodinu mimo ledničku. Následně ji nalijte do vyšší nádoby a začněte šlehat pomocí ponorného mixéru. V momentě, kdy budete mít krásné kopečky šlehačky, ještě nepřestávejte šlehat. Cílem je totiž, aby se smetana "srazila" a tuk se tak pomalu začal oddělovat od podmáslí. Šlehejte dále, dokud se podmáslí nezačne oddělovat. To postupně slévejte, můžete jej rovnou vypít nebo použít třeba na upečení domácího chleba.

Vyšlehanou hmotu zbavte zbytku podmáslí

Když se vám podaří vyšlehat pouze hustou hmotu, vyklopte ji z nádoby - ideálně na něco dřevěného - a hněťte pod proudem studené vody, aby se z ní vyloučil zbytek podmáslí a dostali jste kompaktní hladký bochánek.

Připravte si nějakou formu, ze které byste máslo rádi následně konzumovali, a umístěte do ní vypracovanou hmotu. Na pár hodin dejte čerstvé máslo do lednice.

Máslo lze vylepšit i česnekem nebo bylinkami

Pokud si chcete máslo ještě "vylepšit", je možné před jeho uskladněním v lednici ještě do něj přidat sůl, česnek nebo bylinky podle své chuti. Bylinky je potřeba důkladně umýt a nasekat na co nejmenší kousky, česnek je pak důležité zejména řádně prolisovat. Přidáním těchto ingrediencí získá čerstvé máslo i "na ceně". V obchodech se totiž podobná čerstvá ochucená másla pohybují mnohdy výrazně nad 50 korunami.