Zdravě a ekologicky: Je na střechu lepší dřevo, rákosí nebo beton?

Betonová střešní krytina, ano nebo ne?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V dnešní době bychom si vedle ceny střešních krytin měli všímat i jejich ekologického aspektu. Docílíme tím nejen přirozené krásy, ale naše investice se vyplatí i do budoucna. Možná se ptáte, jak může výroba střešních tašek ohrozit ekologii a někdy i naše zdraví. Odpověď je celkem jednoduchá.

Při výrobě střešních krytin se spotřebovává energie a emise oxidu uhličitého. V některých případech z minulosti hovoříme při odstraňování eternitových střešních krytin dokonce i o uvolňování zdraví škodlivého azbestu do ovzduší.

Jak tedy najít kompromis mezi cenou, estetikou, kvalitou a ekologičností? Studia o dopadu výroby střešních tašek na životní prostředí dala prvenství nejekologičtějším dřevěným šindelím. Je sice pravda, že většina z nás si přiznává jejich romantický aspekt, ale z praktického hlediska se hodí spíše v rámci užitkových staveb než pro komerční objekty nebo rodinné domky.

Dřevo je spíš pro romantiky

Na druhém místě se umístilo rákosí a betonové tašky, které jsou na rozdíl plechových krytin odolnější vůči vnějším přírodním vlivům a nejčastěji se používají na pokrývání šikmých střech. Tento materiál používaný k stavbám již přes tisíc let se osvědčil také díky udržování konstantní hmotnosti střechy, stálosti tvaru a barev.

Rákosové krytiny nejsou jen záležitostí skanzenu, ale jejich užívání se vrací tzv. "do módy". Je v oblibě hlavně v Německu, Belgii, Švýcarsku a především v Maďarsku - zde tradice nezahynuly a vyváží se odsud nejkvalitnější produkce rákosu. Konkrétní volba střešní krytiny by se měla samozřejmě odvíjet dle vašich představ a potřeb. Nelze zapomínat ani na finanční možnosti, tvar a umístění domu.

Proč vybrat beton?

Hlavním důvodem je, že nasákavost betonové střešní krytiny se blíží téměř k nule. Navíc si betonové tašky zachovávají své původní technické parametry a díky své zmíněné neprosákavosti udržuje střecha konstantní hmotnost. Nespornou výhodou je stálost barev, což je díky nastříkání vybraného typu barviva. Přirozené celoplošné opotřebení je pak rovnoměrné a nestane se vám, že by nějaká místa doslova "bila" do očí.

Povrch betonové střešní krytiny je ošetřený další ochrannou vrstvou stejného barevného odstínu základní barvy. Tato vrstva zabezpečí i případnou ochranu proti vzniku mechu a nechtěným škodlivým vlivům ovzduší měst. Je-li ve vás ekologická dušička, bude dosyta uspokojena. Základním spojovacím materiálem betonu je, jak známo, cement. Ten není nic jiného než vypálený a poté rozdrcený vápenec. Dále zde máme písek, vodu a barvivo oxidu železnatého, což je také vyloženě přírodní surovina. Můžete tedy usínat s vědomím, že přírodu rozhodně nijak nezatěžujete. Srovnání různých střešních krytin najdete na www.terran.cz/infoclanky/stresni-krytiny-srovnani. Pokud si chcete být jisti. 

Jak vyzrát na praskliny na stropě: Řešení je mnoho, ne každé je ale ideální. Čtěte zde.