Dá se ještě houbařit? Jistě, vyrazte na hlívu a dejte pozor na přemrzlé houby

Nejen na hřibovité druhy hub si dávejte pozor po příchodu prvních mrazů
Zobrazit fotogalerii (7)
 

První mrazíky jsou tu. Někde už dokonce padal sníh a ranní teploty jsou pod nulou. Zvláště ve vyšších polohách už zkrátka zima naplno vytasila své drápy. Dá se ještě v tuto dobu houbařit? Jistě!

Po ranním chladu se přes den oteplí a houbaři vyráží na své fleky poohlédnout se, jak to vypadá s houbami. Na první pohled se toho příliš nezměnilo. Dají se najít různé druhy hub, ale to by nás mělo také varovat. Nejsou přemrzlé?

Když nevíme, kolikrát houba v přírodě zmrzla a rozmrzla, raději nedoporučujeme zmrzlé houby sbírat. Je to, jako když máte potraviny v mrazáku. Vícero zmrznutí a rozmrznutí se nedoporučuje… Zdroj: kudluvfotoatlashub.blog.cz

Nerozvážné sbírání mrazem přešlých hub by mohlo připravit strávníkům hodně velké zažívací potíže. Hřibovité houby, které Češi ponejvíce sbírají, totiž nemají žádné látky, které by je chránily před mrazy, a tím pádem mohou být silně poškozené, aniž by si toho laik všiml.

Vydejte se raději na zimní druhy

Dají se tady ještě v tomto období sbírat houby? Všeobecně se dá říct, že ano, ale rozhodně musíme být obezřetní. Když houba náhle zmrzne, nevadí to. Však je doma také konzervujete mrazem.

Jenže doma houby necháte zmrazit a když si chcete něco dobrého uvařit, vyndáte je z mrazáku a hned použijete. V přírodě ale nepoznáte, zda byla houba zmrzlá a pak vlivem oteplení přes den rozmrzla. Poškození mrazem se na ní hned nepozná. Proto odborníci radí: "Pokud nejste dost zkušení nebo si nejste jistí, že houba prošla mrazem a pak roztála, nechte ji v lese."

Mrazem poškozená houba je vodnatější

Dá se to poznat i tak, že houba je oproti tomu, než jsme zvyklí, vodnatější, má jinou strukturu, barvu. Mráz jí totiž potrhal pletiva a poškodil. Taková houba není vhodná ke konzumaci. Všeobecně se dá ale říci, že je to spíše o zkušenostech; pokud je nemáte, vyvarujte se konzumace hub v tomto období. Může to opravdu znamenat nepříjemné zažívací potíže.

Pokud i tak máte chuť na čerstvé houby v tomto a pozdějším podzimu nebo i v zimě, obraťte pozornost na zcela jiné druhy. Například můžete košík naplnit penízovkou sametonohou, která je odolná vůči mrazům a roste právě v tomto období a dokonce se dá sbírat i pod sněhem, když víte kde.

Hlíva je prostě jistota

Nesmíme zapomenout na stále oblíbenější a vyhledávanější hlívu ústřičnou. I tady ale platí, že vše má své meze. Když roste a zmrzne, klidně ji můžete sebrat. Ani po rozmrznutí nemusí být nepoživatelná. Opět to poznáte podle struktury. Pokud je houba moc vodnatá, podivně zbarvená, nechte ji na místě.

Další houbu, kterou můžete relativně bez obav sbírat, je ucho Jidášovo. Tomu také mráz neublíží a může zmrznout několikrát. Jen dávejte pozor, aby po mrazech při oblevách nebylo z dešťů příliš nasáklé vodou. To je pak houba nepoživatelná a dokonce na ní mohou vlivem vysoké vlhkosti začít růst i mechy.

Klíčová slova: