Praskliny na stropě mohou potkat každého: Řešení existují, ale ne každé je ideální

Cesta k úspěchu byla dlouhá, ale nakonec se vše povedlo. Jak dělat věci správně?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pohodlně se uvelebíte v obývacím pokoji anebo v kuchyni a najednou vidíte na stropě praskliny. Na jednu, ale více. A časem přibývají. Co s tím? Přinášíme tipy naší čtenářky Soni, která se s prasklinami potýkala v kuchyni a spolu s manželem vyzkoušela různé možnosti. Co zabralo, a co byl naopak propadák?

Praskliny jsme řešili rok a dali na radu známých, internetu, diskutujících na Facebooku i prodavačů. Pojďme se tedy podívat na to, jak probíhala naše malá soukromá "válka". Uvádíme příklady tak, jak jsme je postupně zkoušeli.

Tmel

Levná, jasná záležitost. Napadl nás jako první a doporučoval ho nejeden web. Jeho nespornou výhodou, je nesporné jednoduché využití. Pracuje se s ním snadno. Mínusy však převažovaly. Praskliny totiž zakryl bohužel vždy jen na chvíli. Dočasné řešení nás tedy spíš vystresovalo a donutilo přemýšlet, co jinak a lépe.

Důležité je nenechat se odradit. Zkoušejte, testujte, nechte si radit. Ale ve vždy jsou ony "dokonalé" věci opravdu v reálu použitelné. Na druhou stranu na konci trnité cesty většinou čeká sladká odměna v podobě vyřešeného problému.

Vymalování

Stará známá záležitost. Když je na zdech nebo stropech něco špatně, zkrátka to překryjeme a je hotovo. Opravdu? I tady vás musím zklamat.

Zakrytí nepomohlo, alespoň ne tak, aby se to dalo považovat za definitivní řešení. Pomohlo to maximálně na chvíli. Plusem bylo, že jsme aspoň vymalovali, to se také počítá.

Tapeta

Možná si říkáte, že tapety jsou na zdi. Také jsme to samozřejmě věděli, ale proč to nezkusit? Prý geniální řešení, radila jedna paní ve skupině o renovacích, úpravách v bytech atd. na Facebooku.

Ale výsledek byl strašný. Vůbec se nám to nelíbilo. Ano, měli jsme sice nový strop a zakryté praskliny, ale bylo to ošklivé. Uznali jsme, že tapeta na strop prostě nepatří. Ovšem napadla nás jiná věc: dát na strop podhledy určené speciálně na stropy. Ani tady to však bohužel nebyla sázka na první dobrou.

Polystyren 

Strhali jsme tapety a dali na strop polystyrenové podhledy. Odstín jsme vybrali bílý. Hezké. Praskliny zakryty. Jenže podhledy se po čase odlupovaly, a když jsme strop viděli s odstupem dnů, všimli jsme si, že tento typ podhledů kopíruje nerovnost stropu. Takže další neúspěch, který nás ovšem nijak nezbrzdil v našem počínání. 

Sádrokarton

Polystyrénové podhledy nás tedy omrzely. Hlavně kvůli odlupování. Chtěli jsme mít strop prostě vyřešený napořád. Dali jsme na radu z hobby obchodu: sádrokartonové podhledy. Nejprve skvělé, ale jen do té doby, než děti v patře začaly běhat a sádrokarton pomalu praskal.

V té době jsme se stali skoro odborníky na stropy. Pročítali jsme tipy, dostávali pořád od někoho rady, manžel dokonce ve vtipu řekl, že změní obor podnikání. Ale nás pořád strop s na chvilku zakrytými prasklinami trápil. Jenže pak to konečně přišlo...

Plastové podhledy 

Na stropní podhledy z plastu jsme dostali tip od známých. Přijeli na návštěvu a nad našimi zkušenostmi jenom s úsměvem kroutili hlavou. Říkali, že plastové podhledy zakryjí praskliny a díky uchycení na dřevěný rošt se strop také vyrovná. Plastové podhledy se totiž nelepí, ale přibíjí na jednoduchý dřevěný rošt. Tleskali jsme, byla to pravda! Nyní máme podhledy na stropě už 3 roky a strop je konečně napořád hotov a podle našich představ.

Klíčová slova: