Pokojové rostliny by se neměly přehlížet. Jak funguje hydroponie?

Hydroponie je vlastně pěstování rostlin bez substrátu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Určitě máte ještě v živé paměti, jak asi vypadala vaše domácí zeleň, než jste odjeli třeba na hory. Jenže po vašem návratu může být vše jinak. Půda vyprahlá a rostliny v klinické smrti. Pokud to chcete příště změnit, určitě je na čase dozvědět se něco o hydroponii.

Hydroponie je vlastně pěstování rostlin bez substrátu, který jim obecně poskytuje mechanickou podporu. Místo toho je rostlina umístěna do nádoby a ukotvena expandovaným jílovým granulátem, který je známý také jako keramzit. Potřebné živiny pak čerpá z vodního roztoku.

Onu podobnou metodu pěstování rostlin dost možná znáte, nicméně sami o tom nevíte. Vzpomeňte si třeba na rychlené jarní cibulky narcisů a hyacintů v nádobce s vodou. I pitná voda totiž obsahuje určité množství minerálních látek, které rostlině kratší dobu vystačí. Živný roztok však bude rostliny zásobovat potřebnými živinami poměrně jasně lépe a déle.

Nápad pěstování rostlin bez zeminy je sám o sobě dost starý, nicméně nese i značné výhody. Ta vůbec nejpodstatnější je fakt, že se nemusí myslet na to, jestli jsme naše zelené fešáky zalili včera nebo před týdnem. Rostliny tak netrpí stresem z nedostatku vody a živin, tím pádem jsou také méně napadané škůdci a celý způsob pěstování je naprosto čistý, a tak = dekorativní.

V čem se doporučuje pěstovat?

Pro hydroponii jsou vyráběny speciální dvouplášťové květináče nebo pěstební nádobky. Nemusíte se ale bát, že je nikde neseženete, běžně k dostání jsou totiž skoro v každém květinářství. Výjimečnost pěstebních nádob je v tom, že dno je opatřeno otvory pro kořeny a zvláštním otvorem pro vodoznak. Ten pak ukazuje výši hladiny (roztoku) v nádobě.

Vnější nádoba plní, stejně jako tomu je u pěstování rostlin standardním způsobem, pouze dekorační funkci. Měla by být však z nenasákavého a chemicky stálého materiálu. Nejvhodnější jsou tak plastové a keramické květináče. Použít se může jak průhledná, tak i neprůhledná nádoba.

Potřebné pomůcky:

  • podpěrný substrát (keramzit, štěrk, perlit)
  • živný roztok (speciální hnojiva pro hydroponii)
  • vhodná nádoba
  • vodoznak

Přechod na hydroponii

Důležité je na úvod v tomto ohledu sdělit, že se hydroponicky dá pěstovat naprosto každá rostlina. Dobré je začít u mladých rostlinek, které si rychle zvykají na nové prostředí. Dají se ale převést i starší rostliny. Pamatujte si ale, že nové prostředí může vyvolat šok a zvládnou ho pouze silní a zdraví jedinci.

Před samotným umístěním do živného roztoku postavte rostlinu s již očištěnými kořeny do teplé vody, aby se důkladně smyly zbytky půdy. Starší rostliny nezaléváme rovnou živným roztokem, ale pouze čistou vodou. Mladé rostlinky s podobnou změnou problém nemají.

Pokud postoupíme k zásadám, tak jednou z nich je fakt, že kořeny rostlin musí být ponořené v roztoku jen z 1/3, zbytek musí volně dýchat. Živný roztok se musí obnovovat - v létě jednou za měsíc, v zimě to pak stačí jednou za dva měsíce. Substrát by se měl pravidelně sterilizovat, nejlépe pak párou či horkou vodou, aby došlo k odstranění nečistot.

Rady pro začátečníky

Ideální pro takové pěstitele jsou bezesporu rostliny, které lze množit řízky. Velmi dobře také v tomto ohledu prospívají kaktusy. V nádobě by měl být roztok pouze a jen na dně, a to do maximální výše 3 cm. Po převedení na hydroponii rostliny vyžadují hodně stínu, na slunce mohou pouze až v případě, kdy jim zesílí kořeny.