Bylinková zahrádka: Jak ji založit a které kuchyňské byliny by vám v ní neměly chybět?

Bylinky pro kuchyňské použití si můžete vypěstovat i sami
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mít stále po ruce čerstvé byliny je v kuchyni výhrou. Sušené koření je fajn, ale právě utrženou bylinu nic nenahradí. Její přirozené aroma dodá připravovanému pokrmu tu správnou chuť. Přitom pěstovat byliny není příliš složité, když dodržíte určitá pravidla. Pojďme se na ně podívat.

Bylinkové zahrádky byly odjakživa součástí okolí lidových stavení. Byliny pro svoji potřebu pěstovali také řeholníci v klášterech. A vracíme se k nim opět i v současné době. Zákoutí s bylinkami vytváří na zahradě příjemné zákoutí, které láká k odpočinku - jak aktivnímu při péči o rostliny, tak k tomu pasivnímu, kdy se jen tak posadíte a pozorujete život okolo sebe. Vůně bylin totiž láká hlavně motýly a zejména včely, které se v jejich blízkosti rády zdržují.

Slunce, nebo stín?

Byliny, které se v kuchyni používají jako koření, velmi často pocházejí ze slunné středomořské oblasti. Je tedy pochopitelné, že vyžadují slunné stanoviště i na české zahradě. Funguje tu také jedno pravidlo, čím více slunce těmto rostlinám poskytnete, tím více budou aromatičtější. Mezi teplomilné bylinky patří například fenykl obecný, smil úzkolistý, meduňka lékařská, bazalka pravá, majoránka, dobromysl, anýz vonný, mateřídouška, šalvěj lékařská, kmín kořenný, heřmánek lékařský, koriandr setý a další.

Na druhou stranu existují byliny, jimž slunce příliš nesvědčí a více se jim bude dařit v polostínu nebo ve stínu. Při zakládání záhonu pro kuchyňské byliny je s tím třeba počítat a jejich výběr tomu přizpůsobit, protože se jedná o jedno z nejdůležitějších hledisek. 

Bylinky do polostínu

řebříček obecný, zavinutka podvojná, čechřice vonná, krvavec menší, pelyněk kozalec neboli estragon, máta peprná, petržel, pažitka, zimní cibule, mařinka vonná.

Bylinky do stínu

kerblík třebule, andělika lékařská.

Spirála, cestička nebo rovina?

Bylinkový záhon můžete založit ve spirálové zídce, na rovině i ve svažitějším terénu. Vlastně bude hodně záležet na vaší fantazii, jak si se záhonem pohrajete. Určitě budou dobře vypadat bylinky podél cestičky vedoucí k vaší kuchyni, v okolí bazénu nebo tam, kde na zahradě rádi odpočíváte. Než do záhonku rostliny zasadíte, posypejte ho zahradním kompostem, který zlepší organické vlastnosti půdy. Důležité je dodržet to, že vyšší rostliny se sází do pozadí záhonu, aby nestínily nižším rostlinám. Lze je vysadit také do skupin. Současně byste měli dbát i na to, jak se jednotlivé byliny společně snášejí:

  • bazalka nesnáší routu
  • dobromysl podporuje růst fenyklu a kopru
  • máta růst fenyklu brzdí
  • brutnák půdu zlepšuje a odpuzuje slimáky a jiné škůdce.

Co s plevelem?

Plevel je úhlavní nepřítel každého zahrádkáře. V případě záhonu pro byliny pro kuchyňské použití a léčivky ho však nelikvidujte chemickými postřiky. Lépe uděláte, když dvakrát týdně záhon pokopete motykou, čímž růst plevel značně omezíte.

A pro sebe uděláte také něco dobrého, protože aktivní pohyb na čerstvém vzduchu je zdravý. Půdu v okolí celeru, petržele kořenové nebo bazalky můžete také namulčovat posekanou trávou, tím zabráníte růstu plevele. Některé teplomilné bylinky mají rády i kamennou drť okolo sebe.

Klíčová slova: