Starý chléb nevyhazujte: Pomůže vám s úklidem v domácnosti nebo ještě poslouží v kuchyni

Chléb je pečivem, které na našich stolech bývá nejčastěji
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Toto je bolavé místo řady domácností - zbytky chleba, jež ztvrdnou a většinou možná končí v koši bez dalšího upotřebení. Přitom je to škoda, protože i se starým chleba lze dělat nejen v kuchyni kouzla. Nevěříte? Tak se podívejte na následující článek.

Pravděpodobně se mezi čtenáři nenajde velký počet těch, kteří by starý chléb s oblibou konzumovali. Snad tak ještě někteří, jež trpí na žaludeční problémy a lékařem jim byla doporučena právě konzumace staršího pečiva. Ostatní, než by v ústech žmoulali suché sousto a s obtížemi ho polkli, raději včerejší chléb odloží do koše.

Starší chléb v kuchyni
Už v Babičce od Boženy Němcové se psalo, že dobrá hospodyňka i pro pírko přes plot skočí. My nemusíme nikam skákat, úplně bude stačit, když ekonomicky využijeme v kuchyni i zbytky starého chleba.

1. Topinky
Chcete-li upotřebit starší chléb, připravte si z něho na večeři topinky, a to buď na oleji, nebo jen tak opečené nasucho v topinkovači. Výborně chutnají potřené česnekem, a ty suché navíc ještě namazané čerstvým máslem. Pro děti můžete také vyrobit chléb obalovaný v rozšlehaném vajíčku a usmažený na tuku.

2. Zahuštění guláše
Když vaříte masový guláš a chcete ho mít chutný a hezky hustý, využijte k tomu suchý chleba. Ten výborně guláš zahustí, takže nemusíte už sahat po zásmažce.

3. Rychlá polévka ze suchého chleba
Než starší chléb vyhodíte do koše, dvakrát ho obraťte v dlani a pak z něho raději vykouzlete polévku. Stačí chléb nakrájet na kostičky a ty osmažit na tuku. Pak je zalijete vodou, osolíte, přidáte dle chuti pepř a polévkové koření. Naposledy dodáte rozšlehané vejce, utřený česnek a majoránku a povaříte.  

4. Placky z tvrdšího chleba
Už opravdu nevíte, co byste na tu večeři rodině připravili? Doma vám zůstal starší chléb, nad kterým děti zpravidla ohrnují nos. Co takhle vyzkoušet chlebové placky? Jsou celkem jednoduché na přípravu. Stačí krajíčky chleba nakrájet na kostky, vložit do misky a zalít mlékem.

Na pánvi osmahněte společně s nakrájenou slaninou také cibuli a přidejte ke chlebové směsi. Doplňte ji dvěmi vejci, osolte a opepřete. Dochuťte majoránkou a česnekem. Ze směsi vytvarujete placičky, které na tuku na pánvi osmažíte. Výborné jsou k dušené zelenině.

Starší chléb v domácnosti
V minulost domácí hospodyně neměly takové možnosti, jaké máme my v současné době. Obchody přímo přetékají nabídkou nejrůznějších čisticích prostředků. Stačí si jen vybrat, na co který potřebujete. Ony si musely vystačit s tím, co doma právě měly po ruce. Někdy to byl i starší chléb.

1. Rozjasní barvy obrazů
Visí vám na stěně originální obraz jako rodinná památka na tvořivého předka? Práší se na něj a usedá prach. Víte, jak se toho zbavit? Stačí vzít krajíček bílého chleba a opatrně s citem s ním po malbě přejíždět tak, aby na ní drobky neulpívaly. Po této proceduře by měl obraz prohlédnout a rozjasnit se.

2. Vyčistí skvrny na stěnách
Bílá stěna je pro děti jako červený hadr na býka. Tohle určitě zažili v každé rodině, že se jim dítě na jejich stěně zvěčnilo svým kreativním výtvorem nebo mastnýma rukama. Chléb umí mastnotu ze stěny vysát, a to dokonce i z neomyvatelných tapet. Totéž lze uplatnit v případě, že je zamaštěný ubrus.

3. Střepy přinášejí štěstí, ale kdo to má pak uklízet
Uklízet střepy z rozbité vázy, hrnku nebo mísy je velice nepříjemné. Ty větší ještě v pohodě sesbíráte rukou, ale ty menší je nutné zamést. Anebo vyzkoušejte náš zlepšovák - vezmete krajíček chleba a s ním budete  přejíždět místo se střepy, které by se do chlebu měly vtisknout. No, není to báječný nápad?

Klíčová slova: