Vedrem trpí i vaši čtyřnozí miláčci. Jak jim udělat lepší den?

Optimální teplota psa je 38-39°C, při vedru však stoupá
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na teplé počasí se většinou těšíme celý rok. Ale horké dny také často přinášejí zdravotní nástrahy nejen lidem, ale i našim čtyřnohým miláčkům. Ti totiž vedro snášejí daleko hůř než my také proto, že se nemohou potit. Jak tedy udělat léto pro pejsky i jejich majitele příjemnější?

Je jasné, že každý majitel psa chce pro svého čtyřnohého přítele jen to nejlepší. Ale ne vždy je dokonalým řešením to, co tak na první pohled vypadá. A naopak často zapomínáme na věci, které by měly být automatické. 

Nestříhat

Logicky se může zdát, že ostříhaný pes snáší letní vedra lépe než ten dlouhosrstý. Opak je ale pravdou. Delší chlupy naopak v létě pomáhají pejska ochlazovat, "držet ve stínu" a udržovat tepelnou regulaci těla. Pokud pejska ostříháte úplně nakrátko, může hrozit rychlé přehřátí, úpal nebo dokonce i popálená kůže od sluníčka. Psí naháče natírejte krémy s vysokým UV faktorem.

Nechat při jízdě autem otevřené okénko se může zdát jako super nápad. Ale nikdy psa nenechte vystrčit hlavu ven. Mohl by nastydnout, dostat zánět očí nebo uší.

Vždy plná miska s vodou

Pokud v létě krmíte psa pouze suchými granulemi, měl by mít opravdu dostatečné zásoby vody, protože samotné granule obsahují málo vody a je pak potřeba speciálně v létě vodu v dostatečné míře dodat. "Krmení si vždy rozvrhněte tak, aby byl po něm pes minimálně hodinu v klidu, protože jinak mohou hrozit žaludeční komplikace," říká odborník na psí výživu Martin Pučálka.

Pokud jdete se psem na delší procházku, vezměte mu s sebou speciální cestovní lahve, takže bude mít neustálý příjem vody a nemusí pít z nečistých kaluží. V létě také kontrolujte kvalitu psích konzerv. V horku se mohou rychleji kazit.

Ochrana od přehřátí

Psi nemají potní žlázy, tak se ochlazují tím, že zrychleně dýchají a vyplazují přitom jazyk. V extrémních horkách není dobré chodit se psem na přímé sluníčko. Dopoledne nechte psa jen tak ve stínu rychle proběhnout na krátkých procházkách, delší venčení si nechte k večerním hodinám.

Doma psa nechávejte v dobře větraných prostorech s dostatkem čerstvé vody. Vyvarujte se ale ledové vody, která může spíše uškodit než osvěžit. Nemáte-li možnost pejska ochladit pomocí vykoupání ve vodě, umyjte mu vlažnou vodou alespoň tlamu a tlapky. Pro velmi náchylné psy na teplo existují také speciální chladicí vesty.

Koupání v přírodě

Oblíbenou letní činností pejska je koupání ve volné přírodě nebo v moři. Psa se nebojte do vody pustit, ale dejte pozor, aby se šel koupat tam, kde je bezpečný vstup do vody. Dejte pozor na kamenité dno. Na tom by si pejsek mohl nebezpečně zaklínit packu.

První chladicím mechanismem psa jsou změny v oběhovém systému. Roztáhnou se drobné cévy na povrchu těla a srdce zvýší tepovou frekvenci, aby vyrovnalo tlak v oběhu. Druhým způsobem je odvod tepla vypařováním.

Koupání je lepší v pozdějších odpoledních hodinách, protože samotné plavání je pro psy opravdu vyčerpávající činnost a na přímém sluníčku by se mohli rychle unavit. "Pokud se s pejsky koupete v moři, dejte pozor, aby vodu nepili. Slaná voda má projímavé účinky a pejsek by tak mohl mít nehezké žaludeční problémy," dodává Martin Pučálka. Důležité pravidlo: Psa nikdy neházejte do vody. Z šoku by se mohl utopit.

Bezpečná jízda autem

Léto je také doba častých výletů autem. Dlouhé cesty mohou být pro psa velmi náročné. Nezapomínejte proto dělat častější zastávky, aby se mohl proběhnout. Před cestou psa důkladně vyvenčete.

Klimatizaci v autě nastavte tak, aby nebyl rozdíl mezi vnější a vnitřní teplotou více jak 7 °C. Psa nedávejte na přední sedačku. Nejlépe do zadního prostoru ohraničeného mříži nebo na zadní sedačku. Používejte speciální postroje pro psy nebo cestovní fixační přepravky.