Kuchyňské prkénko: Dřevěné, plastové nebo ze skla? Jak se o něj starat, aby dlouho vydrželo?

Dřevěné prkénko na krájení patří ke klasice
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Prkénko na krájení je nezbytnou součástí kuchyňského vybavení. Chrání pracovní desku před poškozením, zároveň ho lze použít k servírování nebo jako podložku pod horký hrnec. Dokonce si můžete vybírat hned z několika materiálů, z nichž je vyrobené. Není tedy problém sehnat prkénko z kvalitního dřevěného masivu, ze skla, bambusu či plastu. Který z nich je však nejlepší? Pokusíme se vám poradit.

Prkénko na krájení bude zajisté jeden z prvních kuchyňských doplňků, který si pořídíte. Bez něho se obejdete jen chvíli do doby, než zjistíte, že ho opravdu potřebujete. Nabídka obchodů je v tomto ohledu poměrně velká. To ostatně sami poznáte, až na výběr prkénka přijde řada. A začne velké dilema, jež přichází vždy, když je zboží na pultech hned v několika variantách.

Plastová nebo silikonová prkénka

V kuchyni nejčastěji řešíme účelnost, estetiku a hygienické vlastnosti doplňků. Prkénko na krájení by tedy mělo být nejen pěkné na pohled, ale také praktické a bezpečné. Z hygienického pohledu je celkem jedno, z jakého materiálu si prkénko pořídíte. Nejvíce totiž v kuchyni záleží na čistotě toho, kdo s ním pracuje. Důležité je pochopitelně prkénko po každém použití ihned umýt. Stoprocentně čistou kuchyni stejně nikdy mít nebudete, navíc bakterie jsou všude okolo nás, a když s nimi lidský organismus přichází do styku, buduje si zároveň i svoji imunitu.

Plastová prkénka mají tu výhodu, že je lze strčit do myčky a nechat umýt bez vynaložení vaší další práce. Podle některých amerických studií však na nich bakterie přežívají delší dobu než na prkénkách ze dřeva. Plastová prkénka patří k těm levnějším.

+ snadné umývání, možnost dát do myčky, levný materiál
- na silikonovém prkénku zůstávají vrypy po noži, nelze na nich sekat

Prkénka ze dřeva

Dřevěná prkénka na krájení patří díky použitému přírodnímu materiálu k nejhezčím. Na druhou stranu se nehodí do myčky. Pokud se vám tedy nechce pustit se do ručního mytí a bez myčky si neumíte už svůj život představit, kupte si raději prkénko z plastu.

Dle vyjádření povolaných, tedy truhlářů, jež prkénka ze dřeva také vyrábějí, se jako nejvhodnější jeví bukové dřevo. Dubové má více tříslovin a hořkou chuť může předat potravinám, které se na něm krájí. Zároveň toto prkénko často černá. Použít lze také dřevo z topolu nebo lípy, jež je šetrné k ostří nožů. Jen při sekání v něm zůstávají hlubší stopy. Cena dřevěných prkének se pohybuje od 80 až po více než 2 000 Kč.

Jak pečovat o dřevěné prkénko? Když je řádně vyschlé, je možné ho napustit jedlým olejem, což prodlužuje jeho životnost. Některá kuchyňská prkénka se vyrábějí lepením více kusů dřeva. Je-li takový spoj udělaný pečlivě, tak tato prkénka jsou velmi odolná a pevná. Dokonce více toho vydrží než prkénka z jednoho kusu dřeva.  

+ při kvalitní péči dlouhá životnost, netupí nože
- nelze umývat v myčce, vyšší pořizovací cena

Prkénka na krájení ze skla nebo porcelánu
Moderní doba s sebou přináší i moderní materiály, takže není problém se v kuchyni setkat se skleněným prkénkem, jež bývá vyrobené z nárazuvzdorného tvrzeného skla, které je odolné vůči tepelnému šoku, skvrnám i zápachu a které se výborně udržuje v čistotě.

Většinou také mívají atraktivní design s nápisy nebo obrázky. Přesto je nutné být při jeho používání na pozoru, protože sklo stejně jako porcelán tupí nože. Porcelánové prkénko vypadá hezky na pohled, hodí se tedy více k servírování potravin, i když i na něm lze krájet.

+ atraktivní vzhled, odolnost vůči skvrnám i zápachu, možnost mýt v myčce
- tupí nože