Čeští vývojáři nasadili do boje s Alzheimerem umělou inteligenci

Služba dokáže pečujícím osobám zprostředkovat informace o stavu pacienta a souvisejících každodenních činností
 

Zpomalení postupu nemoci, trénink kognitivních schopností a delší pobyt v domácím prostředí včetně stálého dohledu. To vše má za cíl nová digitální terapie od českých vývojářů pro pacienty postižené Alzheimerovou chorobou. Kromě monitoringu vybraných aktivit pacientů dohlíží na individuální trénink paměti, dodržování denního režimu a díky nástrojům umělé inteligence dokáže také předvídat rozsah progrese nemoci.    

„Jde primárně o digitální službu pro pacienty s Alzheimerovou nemocí, kteří jsou doposud v domácí péči, a jejich pečující rodinné příslušníky. Péče je časově velmi náročná a pečující osoby musí často zároveň zvládat pracovní povinnosti a řadu dalších aktivit, vysvětlil Miloš Tkáčik ze společnosti Principal, která IT řešení vyvinula.

Služba dokáže pečujícím osobám zprostředkovat informace o stavu pacienta a souvisejících každodenních činností, například zda si vzal léky, nezapomněl se napít a podobně. „Systém upozorní pečující osobu v případě, že pacient například již poněkolikáté odložil určitou potřebnou činnost, a zároveň zjišťuje základní údaje, jako je poloha či pohyb. Indikuje tak včas i nestandardní změny zdravotního stavu, například srdečního tepu,“ doplnil Miloš Tkáčik. Součástí služby je i tzv. „SOS funkce“, umožňující jedním tlačítkem telefonické spojení pacienta a určené pečující osoby v případě krizové situace.

Počet pacientů s demencí roste

„Naše digitální terapie využívá propojení technologických nástrojů telemedicíny a strojového učení k monitoringu a vyhodnocování kognitivních funkcí, nálady a chování a k následné tvorbě terapeutických plánů šitých na míru jednotlivým pacientům. To umožňuje rodinám i zdravotníkům získat o větší kontrolu nad postupem nemoci. Díky tomu i pacient získá lepší péči se zvýšenou bezpečností. Rodinám se také významně ulehčí od velkého časového a duševního zatížení, které samotná péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou představuje,“ popsal Jan Plachý z vývojářského týmu společnosti Principal.

Počet pacientů s některou formou demence bohužel celosvětově postupně roste. Podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) jí aktuálně trpí 55 milionů lidí (8,1 % žen a 5,4 % mužů starších 65 let). Odhaduje se, že tento počet vzroste na 78 milionů do roku 2030 a na 139 milionů do roku 2050.

V České republice některou z forem demence v současném době trpí asi 170 000 lidí. Během následujících 30 let by se ale tento počet mohl podle odhadů odborníků zdvojnásobit. Podobná digitální zdravotnická řešení, o která se již dnes snaží vývojové týmy i v dalších zemích, určitě pomohou tuto novodobou pandemii lépe zvládat.

KAM DÁL: Patří král na hrad? Podceňovaní Monarchisté jsou černým koněm parlamentních voleb.