Cibule může být královnou kuchyně. Zkuste ji grilovat nebo smažit kroužky

Bez cibule si neumí žádná kuchařka představit vaření. Aby ne. Cibule je základem do gulášů, nesmí chybět ve vývaru a ani v mnoha omáčkách. Zvláště v zimě oceníme i její antibakteriální účinky. Léčíme s ní kašel, rýmu a další infekce dýchacích cest. Kdo by neznal třeba cibulový sirup. Tahle zelenina se dá ale připravit i jinak. Vyberte si z receptů, které jsme pro vás připravili.

06.10.2019 - 18:15   |  
Cibule je královnou kuchyně. Není jen základem pro omáčky a guláše, ale vynikající je i její samostatné využití v receptech
Zobrazit fotogalerii (3)

Takřka nenahraditelná cibule nejen v české kuchyni je vynikající i v mnoha méně známých receptech. Zkuste ji třeba plněnou, smaženou a pochopitelně je vhodná do mnoha salátů. Třebaže je tato zelenina chutná po různých kuchyňských úpravách, není asi třeba připomínat, že její skvělé účinky na náš organismus má cibule v syrovém stavu.

Žlutá je výraznější, červená sladší

Cibulí bylo vyšlechtěno několik typů, barev, ale i chutí. Zelenina dodává pokrmům chuť, aroma, ale i konzistenci. Na vaření běžně používáme žlutou cibuli. Do salátů nebo na marinování se používá pro svoje specifické vlastnosti spíše sladší a jemnější červená cibule.

Původ cibule není s jistotou znám, ale předpokládá se, že její pravlastí je střední Asie, kde vznikla z planého druhu.  O jejím užití se dozvídáme například z hliněných tabulek Sumerů, zmiňuje se o ní Bible, staroegyptské papyry i učené knihy starověké Indie a Číny, a to hlavně v souvislosti s léčebnými účinky. Byla kdysi kromě soli jedním z prvních koření lidových vrstev. Římští zemědělci cibuli nazývali „unio“, což se mohlo přeložit nejen jako „cibule“, ale také jako „velká perla“.

Jistě víte, že existuje ještě cibule šalotka, které se říká i česnek askalonský nebo množilka. Je to malá štíhlá cibulka rostoucí v trsech, její slupka má obvykle hnědočervenou barvu. Je chuťově jemnější a postrádá typickou palčivou cibulovou chuť. Je spíše nasládlá a konzumuje se i její nať. Mnoho kuchařů ji v některých receptech upřednostňuje před klasickou cibulí třeba ve zvěřinových pokrmech, v polévkách či salátech a vynikající je naložená v sladkokyselém nálevu. I přes jemnější chuť je její význam pro zdraví podobný jako u klasické cibule.

Podívejte se nyní na některé méně časté recepty z cibule. Třeba vás zaujmou smažené cibulové proužky nebo grilovaná cibule.

Cibulové kroužky:

Kroužky ze smažené cibule jste možná už někde ochutnali, ale umíte si je připravit sami? Vynikající jsou jako příloha třeba k masu, ale chroupat je můžete i samotné. Jak je připravit? Nakrájejte 3 středně velké cibule na plátky, rozeberte je na kroužky a vložte do misky s mlékem zhruba na 20 minut. Připravte si asi 150 g hladké mouky, 50 g kukuřičného škrobu, lžičku kypřicího prášku, lžičku jemného krupicového cukru, lžičku soli a půl lžičky sladké mleté papriky. Směs promíchejte a přijdete asi třetinku světlého piva a pořádně prošlehejte. Do těstíčka pak namáčejte cibulové kroužky a osmažte na oleji dozlatova. Před podáním kroužky osolte.

Cibule grilovaná:

Připravte si vynikající přílohu k masu. Je to jednoduché. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji napůl a dochuťte solí, pepřem, případně můžete použít grilovací koření. Půlky cibule zabalte s trochou másla do alobalu a grilujte asi 20 minut.

Cibulová pomazánka:

Kdo má rád výraznou cibulovou chuť, může zkusit cibulovou pomazánku. Budete potřebovat 1 středně velkou cibuli, asi polovinu svazku jarní cibulky, 1 menší červenou cibuli, 1 jablko a asi 100 g taveného sýra. Všechnu zeleninu i jablko nadrobno nakrájíte a smícháte dohromady i se sýrem. Směs osolíte podle chuti.

Klíčová slova: