Že je nakládané zelí superpotravinou s vysokým obsahem vitamínu C a dalších potřebných látek, není snad ani nutné připomínat. Zapomeňte na kupované zelí a naložte si ho i nyní, a to i v případě, že vám došly zásoby kvašeného zelí z podzimu. Je to jednoduché. Hlávkové zelí dneska seženete prakticky po celý rok, a třebaže to nebude zrovna ta nejlepší odrůda na nakládání, nic vám nebrání v tom zásobovat se chutným a na vitamíny bohatým pokrmem i nyní.
Na nakládání vám vystačí sklenice
Nakládat lze zelí v jakoukoliv roční dobu, a to i do zavařovacích sklenic. Ani nepotřebujete kruhadlo. Když si naložíte jen pár kilo zelí, zvládnete to i nožem. Hlávkové zelí si nakupte podle vaší potřeby v supermarketu a připravte si zavařovací sklenice.
Hlávky zbavte vrchních listů, operte a třeba nakrájejte nožem. Zelnou krouhanku nasypte do nějaké větší nádoby, kde ji můžete společně s kořením a solí řádně promíchat a promačkat, až pustí šťávu. Kvůli chuti můžete přidat do zelí cibuli a také nadrobno nakrájený, ale spíše nastrouhaný křen.
Kolik soli a koření?
Jak už bylo uvedeno, je jen na vás, kolik zelí budete chtít naložit a jaká je vaše spotřeba. Vycházejte ale z tohoto postupu: na 5 kilogramů zelí potřebujete 10 dkg soli, nejlepší je mořská, dále pak 15 g kmínu, 5 dkg cukru, pět cibulí a jeden menší křen. To vše smícháte dohromady a podle návodu výše všechno promačkejte. Zelí pak natlačte do sklenic o objemu 0,7 l tak, aby v každé byla i šťáva, a zavíčkujte. Použít můžete i šroubovací víčka. Sklenice pak dejte na plechy, nejlépe k topení, prostě do tepla.
Víčka se nejdříve vypoulí, jak zelí kvasí a vytéká z nich voda. Tu nemusíte vylévat. Schovejte ji do lednice a později se hodí na dolévání sklenic, když odebíráme zelí. To totiž musí být pořád ponořené. Sklenice necháme v teple asi 2 až 3 týdny. Za tu dobu by se měla víčka vcucnout. Pokud ne, nevadí to, protože po této době sklenice odneseme do chladu (ne do mrazu) a můžeme začít s ochutnáváním. Zelí je nejlepší nabírat čistou dřevěnou vidličkou. Poté povrch uhladíme a zelí musí být ponořené, aby se k němu nedostal vzduch. Proto se nám nyní může hodit šťáva, kterou jsme si schovali v lednici. Pokud ji nemáme, stačí svařit vodu, kterou mírně osolíme a vychladlou dolijeme.
Kvašená zelenina je plná vitamínů
Podobně našemu tělu pomůžeme přísunem vitamínů, když si připravíme i jinou kvašenou zeleninu – pickles. Kromě zelí použijeme zeleninu, kterou máme rádi a která je spíše tvrdší konzistence. Ideální je k zelí přidat mrkev, cibuli, červenou řepu, květák, můžeme použít i brokolici či kedlubnu, ředkvičky a okurky. Můžeme také přidat křen.
Recept na pickles
Potřebujeme 1 kilogram zeleniny podle našeho výběru, ale vhodné je, aby základem bylo zelí a je jedno jestli bílé nebo červené, 15 – 20 g mořské soli, trochu kmínu. Zeleninu nakrájejte nebo nastrouhejte na jemno, promíchejte se solí a kmínem a směs důkladně promačkejte rukama, aby pustila šťávu. Poté napěchujte do připravené nádoby a zatižte ji. Všechny použité nádoby a zátěže předtím vyvařte, abyste do zeleniny nezanesli nepotřebné bakterie. Zase je nutné, aby směs byla pod vodou. Nádobu uzavřete, ale tak, aby mohly odcházet tvořící se plyny; počítejte s tím, že nabude na objemu a začne přetékat. To vyřešíte tak, že nádobu položíte do nějaké mísy.
Kvašení potrvá při pokojové teplotě asi tři až pět dní. Pak můžete zeleninu přendat do menších sklenic a dát do chladičky, čímž zastavíte kvasný proces. Tam vydrží řadu týdnů, pokud ji dříve nesníte. Podobně jako je kvašené zelí ideální přílohou k jídlům, stejně tak použijte kvašenou zeleninu. Je chutná samotná, ale hodí se jako příloha třeba ke grilovanému masu.
KAM DÁL: Alfonse Muchu uhnali nacisté k smrti. Tvrdé výslechy podstoupil kvůli vlastenectví a zednářství.