Některá psí plemena jsou náchylnější k šedému zákalu. Víme, která to jsou

Teriéři jsou na seznamu rizikových plemen
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Psi jsou stejně jako ostatní zvířata a také jako lidé více či méně náchylní k nejrůznějším chorobám. Pokud máte doma některé z rizikových plemen, je poměrně velká pravděpodobnost, že se váš pejsek ve stáří bude potýkat se šedým zákalem. Dá se s tím bojovat?

Většina vědců, kteří se šedým zákalem u psů zabývají, se shoduje v názoru, že se jedná o onemocnění z podstatné části podmíněné geneticky. Tedy zvíře si již od štěněte nese dispozici k tomu, že se v budoucnu se šedým zákalem setká. Je nějaká prevence a můžeme svému miláčkovi pomoci?

Náchylná plemena

Podle dlouhodobého sledování psů, kteří trpí šedým zákalem, bylo jednoznačně prokázáno, že se tato choroba častěji týká určitých plemen. Jsou mezi nimi například pudlové, a to jak ti nejmenší, tak i pudlové královští, dále kokršpanělé, knírači, zlatí retrívři a teriéři, včetně nejrozšířenějšího teriéra yorkshirského.

Vznik choroby

Jak bylo uvedeno, šedý zákal je z velké části podmíněn geneticky, přesto může vzniknout i jako důsledek předešlého mechanického poškození nebo jiných vlivů okolí. Nezanedbatelným spouštěčem rozvoje šedého zákalu jsou další onemocnění, kterými psi mohou trpět, jako je cukrovka, různá infekční onemocnění, autoimunitní onemocnění a ve vzácných případech také otravy. U většiny zvířat se zákal projevuje ve vyšším věku, kdy se obecně zhoršuje jejich zdravovní stav.

Jak nemoc probíhá?

Pokud se jedná o vrozenou dispozici, rozvíjí se šedý zákal symetricky v obou očích. V první fázi, která může trvat déle než jeden rok, se zákal teprve začíná rozvíjet a někteří veterinární lékaři nabízejí terapii, která může tuto fázi prodloužit a oddálit tak nástup té další, v níž se již zákal rozvíjí a zvíře začíná mít problémy se zrakem. Oblast oka, postižená zákalem, se zvětšuje a pes má problémy se zaostřováním. V posledním stadiu je zrak zvířete již bohužel velmi vážně poškozen a zvíře může zcela oslepnout.

Nejprve šedá tečka

Když se zákal šíří ze střední části oka, mohou si chovatelé této změny všimnout poměrně brzy. Jestliže ale choroba začíná na periferii oka, není možné ji zpočátku zpozorovat. Šedý zákal se projevuje stejně jako u lidí, tedy zešednutím, respektive zakalením čočky. Zvíře přestává vidět a může dojít také ke zvýšení tlaku v oku, což pro psa znamená bolestivý stav.

Co s tím?

Většina chovatelů takto postižených zvířecích společníků by nyní uvítala informaci o snadném řešení tohoto problému. To bohužel ale neexistuje. Veterinární medicína doposud lék na šedý zákal u psů nemá - jedinou možností, jak zvířeti pomoci, je operace. Jde o vyjmutí poškozené čočky a její náhradu čočkou umělou. Jde ale o zákrok, který není jednoduchý a není možné, aby jej podstoupilo například zvíře v obecně špatném zdravotním stavu nebo ve velmi pokročilém věku, kterému zbývá jen krátký čas.

Můžeme psovi pomoci?

Je zřejmé, že některá plemena jsou ke vzniku šedého zákalu náchylnější nez plemena jiná. Proto, jestliže chováte pejska plemene, které na rizikový seznam patří, je důležité o jeho zrak více dbát a žádat u veterinárního lékaře oční vyšetření. Při včasném odhalení počínajícího zákalu je možné jeho rozvoj zpomalit, a tím vznikající problémy oddálit. Zamezit mu nebo jej konzervativní léčbou, tedy bez nutnosti operace, vyléčit ale bohužel není možné. Jedinou možnou pomocí, kterou můžeme svým psům v tomto ohledu nabídnout, je pečlivá péče a preventivní vyšetření. Můžeme tak jen doufat, že se takový problém našemu zvířeti vyhne.