Léčivé jeřabiny máme přímo pod nosem. Využít je můžeme mnoha způsoby

Jeřabiny jsou zdravé, ale dobře se hodí i k výzdobě
Zobrazit fotogalerii (6)
 

I když jsme dnes zvyklí hledat prakticky vše v obchodních centrech, neměli bychom zapomínat na nepřebernou nabídku přírody. V září nám nabízí kromě mnoha dalších chutných a zdravých plodin také jeřabiny. A byla by opravdu škoda této štědrosti nevyužít. 

Jako mnohé ostatní podzimní plody nabízejí i jeřabiny zpracování, tento výsledek je takříkajíc dětem nepřístupný. Jeřabinové víno získáme z bobulí, jejichž zpracování začíná v odšťavňovači a následným přecezením přes plátno. Takový roztok spolu s kvasinkami a cukrem necháme ve větší lahvi uzavřené kvasnou zátkou na teplém místě. Po vykvašení víno stáčíme do lahví a k uchování je opět nejvhodnější chladné místo. Oblíbená je také jeřabinová pálenka. 

Jeřabiny v lese i v parku

Jeřáb ptačí, respektive jeřáb sladkoplodý, jak se jmenuje strom, na němž jeřabiny najdeme, roste převážně ve světlých lesích nebo na jejich okraji, na rumištích nebo pasekách. Díky své nenáročnosti na vlhkost půdy je možné se s ním setkat jak na sušších, tak i vlhkých půdách.

Díky jeho okrasným listům je hojně vysazován i v parcích a na dalších upravených prostranstvích. Při sběru jeřabin je tedy vhodné zjistit, zda se nejedná o stromy, u nichž by bylo možné se nepříjemně střetnout s jeho majitelem. Přesto se určitě vyplatí se za jeřabinami vydat a využít je v mnoha variantách. Jak na to? 

Jeřabiny nabízejí vitamíny i další látky

Jeřabiny jsou velmi ceněné pro svůj vysoký obsah vitanímu C a kromě něj v nich najdeme i některé organické kyseliny, jako je kyselina jablečná, vinná nebo citronová a další. Důležité látky nejlépe uchováme usušením zralých plodů, které je po otrhání potřeba nejprve nechat zaschnout na stinném místě a následně je dosušit na přímém slunci.

Takto zakonzervované jeřabiny je možné uchovávat například v papírovém sáčku. Musíme dát ale dobrý pozor na jejich uložení na suchém místě, abychom zabránili rozvoji plísní. Sušené jeřabiny je potom po celou zimu možné využít do přírodních bylinných čajů, kde je nejen zdrojem právě zmiňovaného vitamínu C, ale také celmi chutným doplňkem. 

Jak na jeřabiny? 

Pro lidi, kteří se rozhodnou pro jiné zpracování jeřabin, nabízejí tyto malé oranžovo-červené bobule mnoho dalších variant. Přejete si marmeládu, kompot, sirup nebo dokonce pálenku? Pro jeřabiny to není žádný problém…

Jeřabinový džem vyniká zvláštní chutí

Chcete si namazat jeřabiny na chleba? Pak je nejlepší variantou jejich zpracování výroba džemu - a nejde o nijak složitý proces. Stačí otrhané a omyté jeřabiny rozložit na hluboký plech nebo do pekáčku (podle jejich množství) a spolu s cukrem je v troubě při dvou stech stupních péct přibližně jednu hodinu.

Těsně před koncem jejich pobytu v troubě je možné posypat jeřabiny špetkou skořice. Pečenou směs prolisujeme přes síto a vzniklý džem je potom možné ihned plnit do sklenic, dobře uzavřít a nechat vychladnout uložené dnem vzhůru. Jak je vidět, jde o čistě přírodní produkt bez přidání jakéhokoliv konzervantu. Jeřabiny se o sebe nejlépe postarají samy.

Kompot bez konzervantů

Stejným postupem, pouze s vynecháním závěrečného lisování, získáme jeřabinový kompot. Zapečené bobule s cukrem vložíme do sklenic a zalijeme vypečenou šťávou. Kompot je třeba sterilovat přibližně čtvrt hodiny. Kromě skořice je možné přidat i další koření podle vlastní chuti a výsledek bude vždy vynikající a zdravý. 

Jeřabiny můžeme i vypít…

Z plodů, které nám příroda na podzim nabízí, je možné vyrobit i sirup - a opět se nejedná o složitý recept. Stačí jeřabiny naložit do větší lahve spolu s roztokem kyseliny citronové a nechat přibližně dva dny stát při pokojové teplotě. Vzniklý roztok je třeba pečlivě přecedit přes plátno a doplnit cukrem (na jeden litr šťávy jeden kilogram cukru) a jakmile se rozpustí, je hotovo. Sirup je možné uchovávat v dobře uzavřených lahvích na chladném místě.

V čem nám jeřabiny pomohou? 

Díky velkému obsahu zdraví prospěšných látek jsou jeřabiny užívané nejen v kuchyni, ale i v léčitelství. Jejich bobule působí mírně močopudně a zvyšují produkci žluči. Mají také vliv na zdraví ledvin, vylučování močového písku a dokonce i menších močových kamenů. Jejich účinek příjemně pocítí i revmatici. 

Nechce se vám péct, zavařovat, lisovat? Další možností, jak využít jeřabiny, je jejich dekorativní vzhled. Nelíbila by se vám podzimní kytice, doplněná těmito krásně barevnými bobulemi?

Klíčová slova: