Chcete mít neustále po ruce rajčata? Naložte si je, nepotřebujete k tomu skoro nic

Naložená rajčata můžete použít do všech jídel, kde jsou součástí receptu
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Víte, že rajčata můžete konzervovat bez jakýchkoliv přísad? Nevěříte? Tak čtěte dále.

Poslední rajská jablíčka už pravděpodobně máte sklizená a čekáte na poslední, až dozrají. Pak vám nezbude nic jiného než čekat do příštího roku, až zase budou první plody ve skleníku.

Rajče jedlé je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Plodem je bobule zvaná rajče, původně rajské jablko.

Kupovaná rajčata jsou bez chuti

Ta kupovaná jsou totiž bez chuti, tvrdá a bez šťávy. Tedy někdy s výjimkou cherry rajčátek, která se i tak dají někdy pořídit. Pokud máte ještě zásobu ze skleníku nebo narazíte na chutná cherry rajčátka, zavařte si je.

Do sklenice nedáváte nic než rajčata

Máme pro vás opravdu jednoduchý recept, který je ověřen už našimi babičkami. Nic víc než ta rajčata k tomu nepotřebujete. Jestli nevěříte, tak to vyzkoušejte a budete mít voňavé a sladké plody plné chuti zralých rajčat k dispozici do pokrmů každý den po ruce. Existuje mnoho způsobů konzervace rajčat – přes sušená s bylinkami, do protlaků a jako kečupy, ale tahle vás nadchnou. Svojí chutí uspokojí i toho nejnáročnějšího gurmána. Pak bude stačit jen otevřít sklenici a uvařit si třeba lečo nebo je můžete použít do omáček a podobně.

Tak tady je onen recept. Připravte si jen rajčata, vymyté sklenice a hrnec na zavařování.

Naložená rajčata:

Plody pečlivě omyjte, pokud jsou rajčata velká, nakrájejte je na poloviny nebo čtvrtky. Naskládejte je do sklenic a nebojte se přitlačit, aby se tam něco vešlo. Sklenice pak zavíčkujete nebo zašroubujete. Do sklenic skutečně nic nepřidáváme, žádné přísady a ani nálev, ani čistou vodu. Rajčata pak ve sklenicích sterilujeme na 90 °C po dobu 30 minut.

Rajčata se po otevření sklenice dají velice lehce oloupat a díky přirozené chuti je můžete použít do jakéhokoliv jídla, kam rajčata patří.