Alzheimerova choroba: Řízení vozu

Lidé trpící raným stadiem Alzheimera většinou řídí pomalu, zbrkle a snaží se čas strávený za volantem omezit na minimum
  |   zajímavost

Alzheimerova choroba je jedním z nejčastějších typů demence. Bohužel na ni zatím neexistuje žádný lék. I přesto velmi pomáhá, pokud příznaky této zákeřné nemoci odhalíte co možná nejdříve. Může vám k tomu pomoci i chování za volantem.

Vznik tohoto typu demence u sebe nebo u svých blízkých můžete poznat podle stylu řízení.Tyto závěry byly zveřejněny ve studii provedené na washingtonské univerzitě v americkém St. Louis.

Změna v řízení

To, že se způsob, jakým řídíme, s věkem mění, je zcela normální. Některé změny v řízení jsou ale specifické přímo pro Alzheimerovu chorobu, lze ji tak podle těchto změn snadno a včas odhalit.

Studie měla za cíl zjistit, zda je možné tuto nemoc odhalit pomocí GPS zařízení umístěného ve voze. Výzkumníci tedy zkoumali skupinu lidí, kterým bylo přes 65 let a kteří souhlasili s tím, že do jejich auta bude umístěno sledovací zařízení.

Za 365 dní výzkumu studie odhalila, že s pomocí GPS zařízení skutečně lze odhalit Alzheimerovu nemoc. Tento způsob se tak stává mnohem dostupnější variantou oproti nákladným lékařským testům.

Výzkumu se účastnilo 139 lidí, z nichž polovina trpěla Alzheimerem a polovina ne. Analýza jejich stylu řízení poté potvrdila, že lidé, kteří trpí tímto druhem demence, se za volantem skutečně chovají zcela jinak než ti, kteří Alzheimerem netrpí.

Na jaké změny si dávat pozor?

Ti, u kterých se nakonec potvrdilo, že chorobou trpí, většinou řídili mnohem pomaleji, zbrkle a celkový čas řízení se snažili omezit na minimum. Také si netroufali jezdit na nová místa, většinu času jen navštěvovali ty stejné destinace.

Toto zjištění umožnilo GPS zařízení, které sledovalo, jaké mají účastníci této studie návyky za volantem, a následná analýza dat, které nashromáždilo. S pomocí těchto dat byli vědci schopni navrhnout určitý model, který by lidem mohl pomáhat zjistit, že trpí raným stadiem Alzheimerovy nemoci. Stačilo by jim k tomu jen zařízení GPS a informace o jejich věku.

I bez tohoto modelu ale můžeme pozorovat, jak se mění naše chování nebo chování našich blízkých za volantem, a případně i odhalit Alzheimerovu chorobu v jejím počátku.

Dalšími varovnými signály, na které si určitě dávat pozor, jsou:

  • zapomínání událostí nebo konverzací
  • opakování stejných otázek
  • špatný odhad
  • nechuť zkoušet nové věci
  • ztrácení věcí
  • neschopnost si vzpomenout na jména míst nebo objektů

Dále mezi příznaky této nemoci patří také změny nálad. Člověk trpící tímto typem demence může pociťovat také nepříjemné stavy, jakými jsou úzkost, podráždění a zmatenost.

Pokud máte podezření, že touto chorobou trpíte vy nebo někdo z vašich blízkých, doporučujeme se o tom co nejdříve poradit s vaším lékařem.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Je snídaně opravdu základ dne, co nám hrozí, když ji budeme vynechávat?

Klíčová slova: