Miroslav Macek na tenkém ledě? Bývalý politik napsal pokračování Saturnina

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Saturnin Zdeňka Jirotky je jednou z nejslavnějších a nejčtenějších českých knih. Miroslav Macek, spisovatel, bývalý politik, jenž byl mimo jiné místopředsedou Občanské demokratické strany, napsal její pokračování. Sedmdesát pět let po jejím vydání… 

Saturnin vyšel dva roky předtím, než se Miroslav Macek narodil. Ten se bude v následujících týdnech a měsících muset vypořádat s nesnadnou úlohou. Dá se totiž očekávat, že jej stihne vlna nevole a nařčení z toho, že využívá slavného díla k vlastnímu úspěchu. Pro příklady podobných pobouření fanoušků nemusíme chodit daleko.

Pokračování se dočkal i Švejk

Před několika měsíci vyšel román Muž, který hledal svůj stín, druhé pokračování slavné trilogie Stiega Larssona (psali jsme zde), které napsal novinář a publicista David Lagercrantz. Ačkoliv se kniha stala okamžitě celosvětovým bestsellerem, nejeden čtenář nemohl Lagercrantzovi přijít na jméno. Nutno podotknout, že Lagercrantzova pokračování detektivní série Milénium jsou s původní trilogií kvalitativně nesrovnatelné.

Kdybychom se zaměřili na českou literaturu, nalezneme rovněž pokračování známého románu napsané jiným autorem. Řeč je o jednom z nejslavnějších českých románů vůbec, o Osudech dobrého vojáka Švejka za světové války. Obraz Jaroslava Haška, kterému smrt zabránila v tom, aby dokončil svůj opus magnum, je českému čtenáři připomínán od základní školy. Novinář a spisovatel Karel Vaněk se rozhodl, že zkusí domyslet to, co Hašek nestihl. Ani jeho pokračování se nemůže s původním dílem poměřovat. A přece je to kniha, jíž se Vaněk proslavil nejvíce.

Kdo si (pětatřicet let) počká...

Politik Miroslav Macek, jenž je nechvalně znám jako "ten, který zfackoval Ratha", se pustil na tenký led. Jeho případ by se dal srovnat s případem Karla Vaňka. Saturnin, stejně jako Švejk, je totiž jedna z nejslavnějších figurek české kulturní historie vůbec.

A to i díky filmovému zpracování Jiřího Věrčáka z roku 1994. Film s Oldřichem Víznerem v hlavní roli byl kladně přijat. Trefně kultivované dialogy a přesný humor se zasloužily o značnou oblibu tohoto snímku. A možná i díky němu obsadil Jirotkův Saturnin v anketě České televize Kniha mého srdce první místo. Zanechal za sebou Babičku Boženy Němcové i Malého prince A. de Saint-Exupéryho.

Dá se očekávat, že Mackovo pokračování Jirotkova románu se bude dobře prodávat.

Dá se očekávat, že Mackovo pokračování Jirotkova románu se bude dobře prodávat. Mnoho čtenářů, kteří budou autora pokračování proklínat za to, že si dovolil sáhnout na tak kultovní postavu, v sobě přesto jen stěží potlačí nutkání dozvědět se, jak to s jejich oblíbeným hrdinou bude dál. Tato touha provázela i Petra Tychlta z nakladatelství XYZ. Pětatřicet let chtěl vědět, jak Saturnin pokračuje. Podařilo se mu získat souhlas dědiců a brzy nato našel i autora.

Miroslav Macek prozradil, že text psal s úctou k originálu. Snažil se zachovat prostředí Saturnina i co možná nejvěrněji napodobit literární styl Zdeňka Jirotky.

Antonín Jirotka, syn slavného spisovatele, jenž rukopis samozřejmě četl, sdělil, že Mackův text je projevem úcty k originálu. Rovněž prozradil, že Tychlt nebyl první, kdo žádal o souhlas ke zpracování dalších příběhů slavného sluhy Saturnina. Avšak Tychlt jako první našel autora, jenž měl potenciál napsat něco jiného než plochý plagiát. Mackův vřelý vztah k Jirotkovi je známý. Po spisovatelově smrti napsal bývalý politik obsáhlý článek o jeho díle a významu.

Přesto je už nyní téměř jisté, že přijetí Mackova románu bude kontroverzní. Na pulty knihkupectví by se kniha měla dostat 16. listopadu, ale už nyní se na internetu objevily názory, že má-li Macek literární ambice a talent, mohl napsat původní dílo.