Nejočekávanější událost roku? Do kin míří nové Star Wars. Už teď víme, že ne poslední

Prohlédněte si fotografie vztahující se k novému filmu
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Série Star Wars je už téměř čtyřicet let celosvětovým fenoménem. A přece se o novém snímku Star Wars: Poslední z Jediů mluví v souvislosti s překvapivými dějovými peripetiemi, a dokonce se sem tam objeví prohlášení, že snímek, jenž u nás vstoupí do kin ve čtvrtek, je z celé ságy tím nejlepším. 

Distributoři v amerických kinech nechali poslední dny trochu volnější. Důvod je jasný – očekává se, že nový díl velkolepé vesmírné ságy, který vznikl pod taktovkou režiséra Riana Johnsona, přitáhne do kin diváky všech věkových kategorií.

Americká produkční společnost Lucasfilm zdá se vkládá do třiačtyřicetiletého režiséra Riana Johnsona maximální důvěru. Poté, co světlo světa spatřilo osmé pokračování Star Wars, byla Johnsonovi nabídnuta možnost natočit svou vlastní trilogii. A režisér nabídku přijal. 

Vyhněte se spoilerům!

Proč tolik důvěry v tohoto režiséra, jenž má na svém kontě zatím tři celovečerní snímky – čtyři s novými Star Wars? Protože jeho první počin na poli kultovní vesmírné ságy by měl být hitem. A to nejen komerčním.

Dosavadní reakce jsou nadšené. Američtí filmoví kritici, kteří se zúčastnili prvního promítání, nešetřili nejsilnějšími slovy chvály a uznání. Germain Lussier například napsal: "Nemůžu uvěřit, že Poslední z Jediů existuje. Rian Johnson je naprostým šílencem, a proto ho miluju. Dotáhl Star Wars až na okraj a hodil je přes něj. Šílený, úžasný snímek. Ještě dlouho, dlouho o něm budeme mluvit."

Přestože recenzenti a kritici museli po prvním promítání čekat se svými články až do chvíle, kdy film vstoupí do kin, bezprostřední reakce sdíleli na svých twitterových účtech. A je z nich zřejmé, že Poslední z Jediů se opravdu povedl. Kromě nadšení z nového filmu zdůrazňují kritici ještě jedno – nic z Posledního z Jediů neprozrazujte. Ochudili byste budoucí diváky o mnoho. Příběhová linka by se měla napínat a kroutit, a především – překvapovat, překvapovat, překvapovat.

Co víme?

Star Wars: Poslední z Jediů má na současné poměry nebývale dlouhou stopáž. S dvěma a půl hodinami se mnoho filmů pohybuje na hranici snesitelnosti. I u nových Star Wars se tento fakt neobešel bez komentářů. Je-li něco, co je snímku před jeho oficiálním uvedením do kin vyčítáno, je to právě jeho délka.

"Nemůžu uvěřit, že Poslední z Jediů existuje. Rian Johnson je naprostým šílencem, a proto ho miluju. Dotáhl Star Wars až na okraj a hodil je přes něj. Šílený, úžasný snímek. Ještě dlouho, dlouho o něm budeme mluvit."

Ostatně – ono se mu toho moc jiného vyčítat nedá. Celému štábu se totiž podařilo příběhové peripetie dobře tutlat, a tak ani pár hodin před premiérou není zcela jasné, na co se vlastně můžeme těšit.

Každopádně je známo, že se ve filmu naposledy objeví vloni zesnulá dvorní představitelka princezny Leii Carrie Fisherová. Skvěle se své role údajně zhostila pětadvacetiletá Daisy Ridleyová. Pohled na herecké obsazení upoutají třeba i jména jako Adam Driver, známý především z posledního filmu Jima Jarmusche Paterson, nebo Benicio del Toro. Dále stojí dozajista za zmínku Tom Hardy a samozřejmě filmový skladatel John Williams, jehož skladby jsou nedílnou součástí série o hvězdných válkách od samotného začátku. Williams mimochodem oslavil v letošním roce již pětaosmdesáté narozeniny.

Cesta je ještě dlouhá...

V České republice jde Poslední z Jediů do kin ve čtvrtek 14. prosince. Některá kina jej uvedou i s předchozím dílem, takže si věrní fanoušci budou moci vychutnat téměř pětihodinový filmový maraton.

Všichni se každopádně můžeme těšit na další práci režiséra Riana Johnsona. Protože se zdá, že to, co nastartoval geniální George Lucas, nevyčpělo ani po čtyřiceti letech.