Jan Tříska, Josef Augusta, Wabi Daněk: Připomeňme si ty, kteří nás opustili v roce 2017

Spisovatel František Listopad byl jedním z velikánů, kteří nás opustili v minulém roce
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Uplynul další rok a po Vánocích a halasném vítání roku nového si připomeňme osobnosti, které nás v uplynulých dvanácti měsících opustily a které si naši vzpomínku dozajista zaslouží. 

Petr Šabach

O smrti Petra Šabacha jsme psali zde. Jeden z nejznámějších českých vypravěčů zemřel v šestašedesáti letech a odchod tohoto na veřejnosti nepříliš často vystupujícího autora značně zasáhl nejen literární kruhy. Šabach byl jedním ze spisovatelů, na jehož knihy čekali čtenáři z mnoha společenských spekter. Laskavý humor, autobiograficky laděné historky a volné vyprávění byly hlavní výbavou, kterou používal při psaní svých knih.

František Listopad

Na rozdíl od Šabacha je František Listopad literátem exkluzivnějším. Básník, prozaik a esejista, jenž se narodil v roce 1921 a publikovat začal již koncem třicátých let, žil po roce 1948 v emigraci, nejprve ve Francii, od roku 1959 pak v Portugalsku. V Lisabonu působil mimo jiné jako ředitel Národního divadla. Jeden z nejvýznamnějších českých literátů druhé půle 20. století se dožil devadesáti pěti let.

Jiří Kuběna

Básník Jiří Kuběna zemřel ve věku jednaosmdesáti let. Narodil se – stejně jako Václav Havel nebo spisovatelka Věra Linhartová – v roce 1936 a počítal se tedy mezi silnou literární generaci takzvaných šestatřicátníků. V roce 1998 byl Václavem Havlem vyznamenán Medailí Za zásluhy v oblasti kultury a umění.

Jan Tříska

O smrti Jana Třísky, která je dosud zahalena tajemstvím, jsme psali zde. Osobitý herec, jenž jako jeden z mála Čechů prorazil i v Hollywoodu, zemřel v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích poté, co spadl z Karlova mostu do Vltavy jen pár dní předtím, než mělo začít natáčení nového filmu Na střeše. Třísku jsme naposledy mohli vidět v prozatím posledním filmu režiséra Jana Svěráka Po strništi bos.

Den poté, co navždy odešel Jan Tříska, nás opustila i Květa Fialová.

Květa Fialová

Den poté, co navždy odešel Jan Tříska, nás opustila i Květa Fialová. Herečka zemřela 26. září v pražské Thomayerově nemocnici ve věku osmaosmdesát let. Květu Fialovou, kterou diváci znají například z filmů Účastníci zájezdu, Limonádový Joe aneb Koňská opera nebo ze seriálu Hříšní lidé města pražského, provázely na konci života značné zdravotní problémy. Trpěla Alzheimerovou chorobou a v roce 2015 prodělala srdeční infarkt poté, co u ní lékaři odhalili plicní embolii.

Wabi Daněk

Jeden z nejznámějších českých písničkářů a čelní představitel českého folku zemřel 16. listopadu ve věku sedmdesát let. V roce 2017 byl kvůli zdravotním komplikacím přinucen zrušit všechna koncertní vystoupení, kromě jiného měl vystupovat na festivalu Benátská noc. Wabi Daněk je autorem písní Motgomery, Píseň, co mě učil listopad, a především jedné z nejpopulárnějších táborákových písní Rosa na kolejích.

Josef Augusta

Hokejový útočník a následně trenér zemřel 16. února na rakovinu slinivky. Stejně jako Wabimu Daňkovi mu v roce 2017 bylo sedmdesát let. Augustova profesionální hráčská kariéra je provázána s týmem Dukla Jihlava, s níž získal mistrovské tituly v letech 1967–1972, 1974 a 1982. Českým hokejovým fanouškům, kteří dominanci Dukly nepamatují, je však Augusta více znám jako trenér národního týmu. V roce 1999 byl asistentem a v roce 2000–2002 již hlavním trenérem. Je tedy podepsán pod všemi částmi legendárního zlatého hattricku. 

Pavel Brázda

Významný malíř odešel na samém konci minulého roku. 17. prosince zemřel umělec, jenž za minulého režimu nesměl vystavovat, ve věku 91 let.