Co spojuje Trošku či Pawlowskou s Ortelem? Kritici z nich mají noční můry

Tomáš Ortel s Alešem Brichtou. Prohlédněte si všechny fotografie
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Rozpor mezi kritikou – ať už literární, filmovou nebo hudební – a preferencemi fanoušků je mnohdy markantní. Nejednomu z umělců nemůžou kritici přijít na jméno, zatímco každý jeho nový počin vyvolává u fanoušků téměř extatické reakce. Které z osobností můžeme počítat mezi podobné strašáky kritiků? 

Michal Viewegh

Jeden z mála spisovatelů, kteří se psaním knih uživí, to od kritiků schytává ze všech stran. Nutno říct, že Viewegh si to nenechává líbit a pomyslné políčky rozdává taky. První Vieweghův román – Báječná léta pod psa – byl přitom kritikou přijat s nadšením. Od té doby však jako kdyby byly Vieweghovy knihy cvičebním materiálem pro ty, kteří se potřebují naučit, jak psát negativní recenze. V letošním roce má spisovatel v plánu vydat knihu s názvem Family Frost. Tak uvidíme, jak nový text obstojí. Jedno je jisté – nejeden kritik si na něj už předem brousí zuby.

Zdeněk Troška

Kameňák, Kameňák 2, Kameňák 3. Babovřesky, Babovřesky 2 a 3, Z pekla štěstí 2 a tak dál. Nejen kritici, ale i běžní filmoví diváci hodnotí filmy režiséra Zdeňka Trošky jako plytké, prvoplánové, naivní, ba hloupé či urážlivé. A přece filmy tohoto režiséra do kin prostě táhnou. Novinkou Zdeňka Trošky je pohádka Čertoviny, ta by mohla tvořit jednu z čestných výjimek v režisérově filmografii. První ohlasy jsou smířlivé, ba dokonce oplývají jistým nadšením. Že je snímek divácky úspěšný, o tom se snad není potřeba ani zmiňovat.

Ortel je trnem v oku těm, jejichž úkolem je co možná nejobjektivněji určovat, co ano a co ne v rámci té a té umělecké oblasti.

Halina Pawlowská

Spisovatelka a scenáristka, která se v prostorech showbusinessu etablovala mimo jiné moderováním televizního pořadu Banánové rybičky. Její nové knihy se záhy stávají bestselery a objeví-li se její jméno u nějakého filmu, jeho divácký úspěch je téměř zaručen. Naposledy spolupracovala Pawlowská s režisérem Filipem Renčem. Role měla při tvorbě snímku Zoufalé ženy dělají zoufalé věci hned tři. Jednak napsala scénář, jednak je autorkou knižní předlohy a konečně si ve filmu střihla i jednu menší hereckou roli.

E. L. Jamesová 

Trilogie Padesát odstínů se stala celosvětovým fenoménem. Její literární kvalita je sice značně pokulhávající, ale z autorky E. L. Jamesová udělala přesto jednu z nejbohatších světových spisovatelek. Nevídaný úspěch podpořily i filmové adaptace Jamesové knih. Ty se sice víceméně drží předlohy, avšak jsou alespoň technicky propracované. Knihy oproti tomu působí, jako kdyby byly slohovým cvičením neobratného pisálka. Úspěch jim však už nikdo nevezme.

Ortel

Kvůli skupině Ortel se strhla kauza kolem předávání letošních Slavíků. V našem seznamu se Ortel trochu vyjímá. Zatímco ostatní jsou kritikou pranýřováni pro pochybnou uměleckou hodnotu svých výtvorů, Ortel je odsuzován především z ideologického hlediska a umělecké kvality zůstávají tak trochu stranou zájmu. Nic to však nemění na tom, že Ortel je trnem v oku těm, jejichž úkolem je co možná nejobjektivněji určovat, co ano a co ne v rámci té a té umělecké oblasti.

Evžen Boček

Kastelán a spisovatel Evžen Boček svou sérií knih mající v názvu Aristokratku zaujal nejednoho čtenáře. Poslední aristokratka se dočkala divadelní adaptace a nikoho by asi nepřekvapilo, kdyby se v budoucnu natočil nějaký ten film. V literárních kruzích se vedou diskuze o tom, že v české literatuře chybí kvalitní mainstream a humoristická literatura. O tom, že by prázdné místo zaplnil svými knihami právě Boček, kritici ani neuvažují.