Nepropásněte v únoru: Do kin míří Ewa Farna, nový prezident či favorit Oscarů

Co všechno si na nás únor přichystal
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Kvapem se blíží druhý měsíc nového roku. První nás co do kulturních událostí zdaleka nešetřil (o nejzajímavějších událostech ledna si přečtěte zde a zde). Jak na tom bude měsíc druhý? Co by vám nemělo uniknout? Přečtěte si kulturní tipy na únor. 

Ewa Farna 10: Neznámá známá

Dokument režiséra Martina Linharta mapuje deset let kariéry české zpěvačky s polskými kořeny. Postupem času se Ewa Farna etablovala na české hudební scéně svým osobitým vystupováním, nadhledem a smyslem pro sebeironii. Dokument se zabývá nejen zpěvaččinými začátky – Farna byla hvězdou již v patnácti letech –, ale i proměnou, jakou Farna prošla. Do kin by měl dokument jít 15. února a již nyní je jasné, že přiláká velké množství fanoušků, které si Farna během deseti let na scéně stihla zařídit.

Prezident Blaník

Tonda Blaník je divákům dobře známá postava. Diváci se s ním mohli seznámit v satirickém pořadu, který se trefoval do aktuální politické situace a jehož pět sérií vysílal internetový server stream.cz. Hned první den měsíce února jde do kin první celovečerní film Prezident Blaník. Snímek, jehož režie se ujal Marek Najbrt, láká na Tondu Blaníka jako prezidentského kandidáta. Poté, co se Blaníkovu asistentovi Žížalovi nepodaří doručit podpisové archy – které mimochodem čítaly na sto tisíc podpisů – však z kandidatury sejde. Přesto Tonda Blaník, kterého od začátku hraje Marek Daniel, pokračuje ve snaze zachránit českou zemi před politickou zvůlí. Není to tak dlouho, co jsme zde psali o povedené politicko-satirické knize Nejlepší kandidát od debutujícího Stanislava Bilera. Je jen dobře, že žánr politické satiry nachází své uplatnění, jak se říká, na více frontách.

Tvář vody

Režisér Guillermo del Toro přichází po dvou letech s novým snímkem. Jmenuje se Tvář vody a jeho česká premiéra přitáhne nejen jménem slavného režiséra a scenáristy, ale také třinácti nominace na nejslavnější filmové ceny Oscar. Sci-fi snímek o podivuhodném obojživelném monstru nalezeném v Amazonii aspiruje jak na nejlepší snímek roku, tak na cenu za nejlepší režii i na cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli (Saly Hawkinsová). Pozoruhodné je, že filmový snímek doprovází i knižní zpracování příběhu. Připravil jej Guillermo del Toro ve spolupráci s Danielem Krausem. V České republice by měla kniha vyjít rovněž v únoru péčí nakladatelství Host a překladatele Filipa Drdíka.

Válka nemá ženskou tvář

O žánru reportážní literatury, kterému čeští čtenáři postupně přicházejí na chuť, jsme psali nedávno (článek si můžete přečíst zde). Není žádným tajemstvím, že nejvýraznější představitelkou tohoto žánru je běloruská spisovatelka a investigativní žurnalistka Světlana Alexijevičová, která byla za své polyfonní romány mimo jiné v roce 2015 vyznamenána Nobelovou cenou za literaturu. Příbramské nakladatelství Pistorius & Olšanská vydalo v předešlých letech hned tři její knihy. 8. února vychází čtvrtá. Jmenuje se Válka nemá ženskou tvář a její jádro tvoří výpovědi žen, které bojovaly ve Velké vlastenecké válce. Jsou mezi nimi i dívky, které se učily zabíjet již na prahu puberty. Nová kniha běloruské nobelistky bude každopádně minimálně stejně působivá jako ty předcházející.

Emeli Sandé poprvé v České republice

Skotská zpěvačka Emeli Sandé, krom jiného nejlepší britská umělkyně roku 2017, zazpívá poprvé před českým publikem. Předskokankou jí bude česká zpěvačka Lenny a diváci se – ať už na jednu nebo na druhou – mohou těšit na 20. února. Koncert se odehraje v pražské O2 areně, ceny vstupenek se pohybují mezi 1 690 a 2 490 korunami.