Návrat oblíbeného superhrdiny, nové Star Wars či narozeniny popové legendy: Co si nenechat ujít?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Květen je tu. A s ním i naše pravidelné tipy. Nevíte, na jaký film vyrazit do kin? Jaké divadlo navštívit? Po jaké knize v knihkupectví sáhnout? Nechte se inspirovat. Doporučení z oblasti kultury vám přinášíme každý měsíc.

Enrigue Iglesias
Enrigue Iglesias je jedna z nejvýraznějších tváří současné scény populární hudby. 8. května bude španělskému zpěvákovi třiačtyřicet let. A právě při příležitosti svých narozenin vystoupí v pražské O2 Areně. Chystá se velkolepá show. Kdo by nesehnal vstupenky na 8. května, může Iglesiase vidět o den dříve.

Anastacia
Devětačtyřicetiletá americká popová legenda sice v Praze narozeniny slavit nebude, přesto lze její koncert označit za událost. Koncert nebude – jako v případě Iglesia – v největší pražské hale, nýbrž v menších prostorách Fora Karlín. Anastacia vystoupí 12. května od sedmi hodin; do Prahy se přitom vrací po devíti letech.

Mezi ploty

Slavný festival probíhající kažoročně v pražských Bohnicích s více než dvacetiletou tradicí se letos bude konat ve dnech 26. a 27. května. Ve dvou dnech vystoupí na festivalu více než 120 účinkujíích. Těšit se můžete například na Tomáše Kluse, Xindla X, PSH či slovenskou kapelu NO NAME. 

Na krátko
Do kin míří v květnu celovečerní snímek Na krátko. S příběhem jsme se už mohli setkat – text na pomezí novely a povídky byl jedním ze tří z oceňovaného prozaického triptychu spisovatelky Petry Soukupové s názvem Zmizet. Pro snímek Na krátko napsala Petra Soukupová scénář, režie se ujal Jakub Šmíd.

Nové Star Wars a nový Deadpool
Na své si v květnu přijdou i fanoušci Hvězdných válek a superhrdiny Deadpoola. Před dvěma lety upoutal trochu nekonvenční superhrdina Deadpool pozornost diváků snad po celém světě, letos se vrací v dalším celovečerním filmu. Star Wars pak upoutávají pozornost diváků už několik dekád, nový film si vzal na starost režisér Ron Howard, kterého mohou diváci znát především jako toho, kdo stál za filmem Rivalové.

Psí ostrov
Fanoušci Wese Andersona mohou jásat. Tento osobitý tvůrce přichází s novým filmem, jenž nese název Psí ostrov. V mnoha kinech (v Praze například Aero či Bio Oko) budou 9. května probíhat speciální premiéry, kde ten, kdo přijde se psem, dostane pro psa psí pochoutku. Skvělý nápad!

Mezinárodní den muzeí
Více než 36 000 muzeí ze 157 zemí světa se v roce 2017 zúčastnilo Mezinárodního dne muzeí. Pravidelná akce, konaná od roku 1977 s cílem upozornit na roli muzeí v rámci rozvoje společnosti, se bude letos konat 18. května. A rozhodně je na co se těšit. Tématem letošního ročníku jsou Hyperpropojená muzea: Nové cesty, nové publikum.

Ivan Wernisch: Pernambuco
Není moc básníků, kteří by se na tuzemské scéně těšili takové oblibě jako Ivan Wernisch. Autor, který debutoval na samém začátku šedesátých let, a od té doby publikoval hned několik desítek básnických sbírek, vydal koncem dubna v brněnském nakladatelství Druhé město (kde mimo jiné vychází knihy Karla Škrabala, Václava Kahudy, Petra Stančíka či Ireny Douskové) novou sbírku s trochu tajuplným – ne-li mystickým – názvem Pernambuco. A je to opět skvělé!

V pestré škále poloh, s nimiž v Pernambucu Wernisch přichází, si na své přijdou jak ti, kteří se dlouhodobě baví u básníkových mystifikací (zde nelze nevzpomenout na Bedřicha z Doupěte latinářů), tak ti, kteří preferují básně méně hravé, takříkajíc vážné: "Sem vodil pasák stádo, / nyní přichází sám, // sedává na kameni a píská / na prázdnou nábojnici, // zní to jako vítr v pustém městě / jako by skučeli psi." Najdou se zde ale také texty s mohutným epickým nádechem i texty zvukomalebné, texty, které se zavíjejí samy do sebe: "V podzimních výčepech… / V podzimních výčepech… // Od rána píšu a škrtám, / teď je večer, oči se mi zavírají, a nemám víc než název / V podzimních výčepech." A rovněž rozsáhlá plátna, v nichž autor postaví do popředí předmět zcela běžné potřeby (například nůž a vidličku), aby jej přetvořil v magickou a nepolapitelnou postavu. Co dodat? Bravo! Opět.