Zločiny podle filmů: Nelítostné činy, jako je třeba vysávání krve z lidí nebo reálný Vřískot

V historicky první scéně Vřískotu z roku 1996 diváky překvapila nevídaná brutalita – není divu, scenárista Kevin Williamson se totiž inspiroval skutečnými událostmi
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Když na vás cáká krev ze stříbrného plátna, můžete si se zatajeným dechem v klidu říct, že je to jenom film. Existují však snímky podle skutečné události, ale také díla, která budoucí kriminálníky inspirovala. Co se tedy občas objeví ve filmu, může být klidně návodem pro psychicky narušené jedince. O jaké konkrétní případy jde?

Vinit film ze zločinu by bylo krajně nespravedlivé. Pokud se nejedná o cílenou propagandu, která má za cíl v lidech vzbudit nenávist, nemůže být o vině autora filmového díla řeč. Stojí však za to zmínit, v jakých případech se fantazie na plátně stala předlohou pro konání kriminálních činů v reálném životě.

Stmívání

Jestli jste někdy viděli 634. díl Stmívání... no, asi neviděli. Každopádně vězte, že tento seriál je fanaticky konzumován převážně dívkami. Ale pozor, právě v tomto zmíněném díle se v upíra změní kluk. Což inspirovalo jistého skalního fandu z amerického státu Iowa. Zřejmě si řekl, že když to jde v telce, zmákne to také.

Nejdříve je samozřejmě potřeba najít kočku podobnou Kristen Stewart. Problém ale byl, že neměl tušení, jak by měly dívky poznat, že je upírem. Pak přišel na geniální nápad – prostě začal lidi kousat a sát z nich krev. Celkem se mu to podařilo u jedenácti lidí, až dvanáctý to oznámil policii. Asi mu přeskočilo. Každopádně je zázrak, že se nezbláznili všichni, kdo na tento seriál koukali.

Vřískot

Dnes již klasický snímek z roku 1996 od režiséra Wese Cravena Vřískot se ve své době stal hitem kin a také vděčným materiálem na parodie typu Scary movie. U inspirace k předělu do komedie však bohužel nezůstalo. Symbolem filmu byla postava vraha s noži, který byl zahalen v černém hábitu a charakteristické bílé masce. Hned několik vrahů si vzalo ke svému konání na svůj masakr masku jako ze zmiňovaného filmu.

Nejznámější obětí je pravděpodobně belgická teenagerka Alisson Cambier. Po vzoru filmu Vřískot ji ve svém domě ubodal 30 ranami její nejlepší přítel Thierry poté, co odmítla jeho nemravné návrhy. Odešel do vedlejší místnosti a v kostýmu ústřední vraždící postavy filmu ji bez milosti zavraždil.

Temný rytíř

Komiksová postava Batmana si za svoji existenci vysloužila velké množství filmových adaptací. Stejně tak jeho pravděpodobně nejznámější protějšek Joker. Nejdříve ho dokonale zvěčnil Jack Nicholson, následně velmi věrohodně Heath Ledger a naposledy v samostatném filmu Joaquin Pheonix. Každé zpracování se této anarchistické a psychologicky velmi nestandardní postavě věnovalo až děsivě opravdově.

Trojdílná série, kde tuto postavu zahrál zmiňovaný Heath Ledger, inspirovala útočníka Jamese Holdena. Ten v kostýmu Jokera vběhl na půlnoční promítání posledního dílu trilogie Temný rytíř povstal, do publika vhodil slzný plyn a několika zbraněmi začal střílet do lidí. Zabil tak 12 lidí a dalších 70 vážně zranil. Psychopat byl ihned po incidentu chycen a u soudu si vysloužil doživotí.

Mechanický pomeranč

Kultovní film Stanleyho Kubricka byl v mnoha ohledech šokující podívanou i na filmovém plátně. Vrcholem velkého počtu kontroverzních scén je bezpochyby ta, kdy muži ve svých kostýmech za zpěvů písně Singing in the rain znásilňují ženu. Film samotný inspiroval velký počet kriminálníků k napodobení agresivních trestných činů v podobném stylu, jaký byl znázorněn ve filmu slavného amerického režiséra.

Neslavně proslulé se však stalo znásilnění jedné dívky v USA skupinou mužů. Ti si evidentně vzali Mechanický pomeranč jako prvek inspirace, protože tento odporný čin doprovázeli písní Singing in the rain stejně jako ve filmu.

Zdroje: redakce, cbsnews.com, mirror.co.uk, collider.com

KAM DÁL: Justiční omyl: Soud poslal muže na doživotí za mříže. Po třinácti letech se zjistilo, že je nevinný.

Klíčová slova: