Skvělý Karel Roden a Vojta Dyk jako žena: Třetí řada Terapie je znovu nadprůměrná

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Seriál Terapie získal během prvních dvou sérií mnoho oddaných fanoušků. Nyní mohou čeští diváci zhlédnout třetí sérii. Jak se povedla? A jaký je celkový dojem ze seriálu, v němž se vše točí kolem Karla Rodena?

V produkci televize HBO vznikají zajímavé seriály dlouhodobě. K asi nejznámějšímu a zároveň nejzdařilejšímu z nich lze dozajista řadit adaptaci fantasy románů od amerického spisovatele George R. R. Martina s názvem Hra o trůny. Tento seriál, který má již sedm řad, by měl jít v letošním roce do velkolepého finále.

V letošním roce také v české odnoži televize HBO vrcholí seriál Terapie. Ten je prvním hraný seriálem této komerční televize, který vznikl na území České republiky. První řada byla uvedena v roce 2011 a čítala čtyřicet pět epizod. Druhá série, kterou jsme měli možnost zhlédnout v roce 2013, měla epizod o deset méně. Ta letošní, závěrečná, jich bude mít třicet šest. Seriál vznikl podle izraelské předlohy, která byla uvedena v roce 2005 pod názvem Be Tipul. Čeští tvůrci přitom nejsou jediní, kdo se jí inspirovali. Svou Terapii měli i ve Spojených státech amerických, kde byl seriál uveden pod názvem In Treatment (česky V odborné péči).

Závěrečná série Terapie byla podpořena výraznou reklamou. Tvář Karla Rodena jsme mohli na plakátech sledovat několik týdnů před jejím uvedením.

Z Varů na obrazovky

Česká Terapie se těšila příznivým kritickým ohlasům již od první série. První dva díly třetí, závěrečné série, byly uvedeny na karlovarském filmovém festivalu v loňském roce. A jen ty dva díly stačily k tomu, aby mohli filmoví kritici soudit, že vysoká laťka, již nastavily první dvě série, rozhodně nijak neklesla. Včera byla na české HBO odvysílána devátá epizoda, a tak je možné zhodnotit, zda je třetí série skutečně důstojným finále tohoto zdařilého projektu.

A odpověď je jednoduchá. Ano. Pokud se po odvysílání prvních dvou dílů hovořilo o tom, že třetí série nijak neztrácí, po devíti dílech se dá říct, že by mohla být dokonce tou nejlepší ze všech. Vše se samozřejmě opírá o skvělého Karla Rodena, který tak jako vždy přesvědčivě ztvárnil roli psychoterapeuta Marka Pošty. A perfketní herecké výkony jsou zcela nezbytné, jelikož celý seriál Terapie je postaven na dialozích, v nichž se objevují dva, maximálně tři lidé.

Terapie je tak téměř protikladem Hry o trůny, která je nabitá strhujícími scénami, speciálními efekty a mnoha dějovými liniemi, které se neustále proplétají. O to více je potřeba, aby byly všechny stránky seriálu perfektně zvládnuté, jelikož v opačném případě by se ze sledování stala úmorná nuda.

Být ženou

Tak tomu však není. A není to jen zásluha Karla Rodena, ačkoliv právě on se stal tváří tohoto seriálu. Skvělou práci odvádí například režisér a scenárista v jedné osobě Petr Zelenka. Nutno podotknout, že režisérské taktovky se vedle Zelenky chopil také Matěj Chlupáček a scenáristé pracovali na třetí řadě Terapie hned čtyři.

Seriál se může opřít i o další skvělé herce. Na počátku byl nejvýraznější především Vojta Dyk v roli Šimona, kterému se zhroutí manželství a on i s pomocí psychologa zjistí, že se v mužském těle tak docela necítí. Na obrazovce se objeví třeba i Marek Taclík nebo Jenovéfa Boková.

I do třetice je Terapie skvělou zábavou, která značně překonává většinu seriálů, jež můžeme v televizi sledovat. Zda svou třetí řadou překoná seriál sám sebe, na to si ještě budeme muset počkat.