Revoluce v animovaném filmu: Výstava Pixar vám ukáže populární filmové studio pod pokličkou

Uvidíte modely postaviček ze známých filmů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Kdo by neznal skákající lampičku, která na úvod všech kultovních filmů společnosti Pixar roztomile zašlape měkké i v názvu společnosti. Dodnes bylo v kinech uvedeno dvacet filmů, které nesou neopakovatelný podpis amerického studia. Na pražském Výstavišti tak můžete poodhalit kouzlo animovaného filmu.

Pixar doslova změnil filmový průmysl. Dříve kreslené či loutkové filmy byly v roce 1995 odsunuty do ústraní. Kultovní Toy story totiž navěky změnilo animovanou kinematografii. Příběhy 3D animovaných postaviček si ihned získaly obrovskou popularitu po celém světě a společnost, která vznikla i díky sérii Hvězdných válek, mohla sbírat chválu, ocenění a nezanedbatelné výdělky.

Ocenění…

Za svojí existence filmové studio Pixar, které je dnes dceřinou společností The Walt Disney Company, získalo neuvěřitelných 24 Oscarů, 6 Zlatých glóbů a tři ceny Grammy. Filmy z dílny Pixar mají obrovskou popularitu jak u diváků, tak u filmových kritiků. Jedná se o úžasný příklad rodinného filmu, kde si každá generace najde něco, co se hluboko dotkne jeho duše.

Jak vznikl Pixar

Nesmírně zajímavý příběh společnosti Pixar zásadně ovlivnil zakladatel společnosti Apple Steve Jobs. Jak se z třetinového oddělení společnosti Lucasfilm stala nejrespektovanější animovaná dílna na světě? Dlouhý příběh plný rizika a neúspěšného prodeje počítačových hardwerů dovedla neúspěšný business Pixaru až ke smlouvě se společností Walt Disney.

Pixar pro něj musel vyrobit tři celovečerní animované filmy, na které od Disney dostal 26 milionů dolarů, a vyplatilo se. První film Pixaru Toy story vydělal celosvětově 350 milionů dolarů.

Finanční úspěch šel ruku v ruce s obrovskou popularitou způsobu vyprávění, ale hlavně stylu 3D animace. Rok 1995 tak navždy změnil svět animovaného filmu. To ostatně poznáte právě na výstavě Pixar, která probíhá na pražském Výstavišti.

Pod pokličkou

Putovní výstava dorazila i do České republiky. Společnost Pixar tak otevírá dveře do animované dílny, kde je možné vidět, jak probíhá celý proces složité realizace filmů, které zná a miluje celý svět.

Najdete zde vystavené originální skici, kresby, trojrozměrné objekty, rozkreslený příběh do tzv. storyboardu, ale třeba i to, jakým způsobem animátor hledá ideální způsob řešení. Zábavnou formou se tak pro celou rodinu odhaluje vývoj oblíbených filmů.

Pixar tak vzal diváky v podstatě do své vlastní animační dílny. Návštěvníci se vzdělávají a poodhalují, jak vznikly jejich oblíbené filmy.

Průřez historií

Výstava je strukturovaná v chronologickém průřezu skrze historii celého studia. Na začátku tak budete svědky krátkých filmů z konce 80. let a svoji pouť výstavním prostorem zakončíte v současných oblíbených filmových projektech.  

Potkáte zde také jeden z největších symbolů společnosti Pixar hned v několika podobách. Lampička totiž byla ústřední postavou krátkého filmu Luxo Jr., který už v roce 1986 naznačuje, jakým směrem se studio v budoucnosti vydá.

Kromě několika kreseb ji potkáte také jako model z polyuretanu. Pro českého návštěvníka je také zajímavá česká stopa v populárním filmu Ratatouille, jehož režisérem byl původně Jan Pinkava. Film nakonec dokončil Brad Bird, který se podepsal pod oba díly filmu Úžasňákovi.

Výstava Pixar je vhodná pro celou rodinu, ostatně jako všechny filmy z dílny této revoluční filmové společnosti.