Výstraha dětem, strhující podívaná: Nejlepší filmy o drogách

Z filmu Trainspotting. Podívejte se na další fotografie
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Dobrých filmů a knih, které zachycují boj člověka s drogovou závislostí, jsou destíky, ba stovky. Zorientovat se v nich, to dá člověku práci. My vám proto přinášíme seznam těch filmů, které by vám určitě neměly uniknout. 

My děti ze stanice ZOO

Snímek My děti ze stanice ZOO je adaptací stejnojmenné knihy. Ta vznikla zpracováním výpovědí tehdy šestnáctileté Christiane F., která se stala drogově závislou ve čtrnácti. Začala s pitím alkoholu, od nějž se přesunula k hašiši a k tripu a nakonec skončila u heroinu. Na dávky si musela vydělávat prostitucí.

Dějištěm knihy – a později snímku – je největší železniční stanice v Berlíně, známá jako Berlín ZOO. Když kniha v roce 1978 vyšla, strhnul se poprask. Mimo jiné zapříčinila, že se téma mladých drogově závislých v Západním Německu dostalo na čas do popředí veřejného zájmu. Snímek My děti ze stanice ZOO byl natočen tři roky po vydání knihy, tedy v roce 1981. Režie se ujal Uli Edel a hlavní roli ztvárnila  Natja Brunckhorst. Přestože se Christiane F. z drogové závislosti vyléčila, v roce 2014 jí propadla znovu. Její obnovená závislost vedla k tomu, že jí byl odebrán syn.

Requiem za sen
I snímek Requiem za sen byl inspirován knižní předlohou. Jejím autorem je americký spisovatel Hubert Selby jr., jehož nejznámějším dílem však kniha Rekviem za sen není. Je jí Poslední odbočka na Brooklyn, dílo řadící se ke kánonu americké literatury, jež se také dočkalo filmové adaptace. Film Requiem za sen z roku 2000 je nebývale sugestivní – zásluhu na tom má například ústřední píseň snímku, kterou složil Clint Mansell a ze které běhá mráz po zádech ještě dlouho po zhlédnutí Requiem. V hlavní roli se představili Jared Leto, Jennifer Connelly či Ellen Burstyn, která byla za svůj výkon nominována na Oscara.

Snímek vypráví o všemožných formách závislostí. Závislý není pouze Harry a jeho přítelkyně Marion, kteří společně unikají realitě pomocí heroinu, nýbrž také Harryho matka, která podléhá mámení propagačních televizních pořadů a neustále drží nové a nové diety, kupuje nové a nové předměty a doufá, že si jimi vykompenzuje samotářský život na Coney Islandu.

Trainspotting

Ze všech filmů z tohoto seznamu sedne označení kultovní nejpřiléhavěji právě k Trainspottingu. I příběh Rentona a jeho přátel je založený na knižní předloze. Tentokrát je jejím autorem známý spisovatel Irvine Welsh. Trainspotting je v mnohém průlomovým snímkem režiséra Dannyho Boylea, ten sice natočil řadu povedených a divácky úspěšných filmů, ale až s Trainspottingem si získal oblibu v řadách nejmladších příznivců a až od Trainspottingu se odvíjí jeho osobitý přístup k filmovému médiu. Rovněž nelze opomenout soundtrack k Trainspottingu, na něm se objevily skladby od takových person, jakými jsou například Iggy Pop nebo Lou Reed (mimochodem umělci, jež svého času drogám taktéž holdovali).

Kobry a užovky

A konečně jeden český snímek. A konečně jeden snímek, jenž není založen na knižní předloze – ačkoliv je pravda, že Jaroslav Žváček, který pro film napsal scénář, je kromě jiného i zdatným literátem, o čemž svědčí zisk Ceny Jiřího Ortena. Film Kobry a užovky těží z talentované herecké a bratrské dvojice Kryštof Hádek, Matěj Hádek. Starší Matěj, jemuž se přezdívá Užovka, se v životě tak trochu plácá. Je mu skoro čtyřicet, nemá rodinu ani dobrou práci. Jedním z důvodů jeho životního krachu je mladší bratr Kobra (Kryštof Hádek). Ten je drogově závislý, žije ve vlastním světě a živí se vykrádáním rekreačních chatek. Snímek získal osm Českých lvů a Kryštof Hádek byl za svůj přesvědčivý výkon vyznamenán dokonce Cenou české filmové kritiky.