Nejvýznamnější výstava ve Středočeském kraji bude v Kutné Hoře. Chystá se přehlídka Jiřího Trnky

 

Jedna z letošních hlavních výstav kutnohorské Galerie Středočeského kraje (GASK) bude věnovaná výtvarníkovi a ilustrátorovi Jiřímu Trnkovi. Na přípravě se podílí i jeho rodina, zahájení je naplánováno na 27. října. Letos uplyne 50 let od Trnkovy smrti.

Další dvě letošní zásadní expozice jsou retrospektiva Václava Bláhy a Tváře expresionismu, které galerie pořádá ve spolupráci se slovinskou galerií. Bláhova výstava nedávno začala, Tváře expresionismu uvidí návštěvníci GASKu od 16. června, uvedla na dnešní tiskové konferenci kurátorka Adriana Primusová.

Trnkova zahrada 2

Jiří Trnka (1912 až 1969) byl mimo jiné také jedním ze zakladatelů českého animovaného filmu. Výstava bude ze dvou částí, první, nazvané Návštěva u Jiřího Trnky, a druhé, nazvané Trnkova zahrada 2. "Návštěvník se setká s velkým množstvím děl, která zná, a to jak z oblasti ilustrace, tak z oblasti filmu," uvedl dnes Trnkův syn Jan.

Podle něj by mladé generaci měla Trnkovu tvorbu přiblížit experimentální expozice, která využije zapojení techniky.

Pro expozici Trnkova zahrada 2 vůbec poprvé jako výstavní místo poslouží i podkroví GASKu. "Tady to skutečně vyzývá velkolepostí prostoru," dodal Trnkův vnuk Matyáš. K vidění budou také opravené loutky z Trnkova filmu Sen noci svatojánské.

GASK?

V GASKu také obměňují stálé expozice, dnes bylo například představeno několik děl současných sochařů v takzvané Aleji světců a nová díla ve stálé expozici zvané Stavy mysli/Za obrazem. Konala se také vernisáž děl Jana Macúcha, kolekce je nazvaná Elvis ze Záluží.

Jedná se o malby inspirované příběhy nové povídkové knihy Jiřího Kamene se stejnojmenným názvem. Kniha v literární soutěži Magnesia Litera 2019 získala nominaci v kategorii Litera za prózu.