Karel Gott v pohádce, Kameňák a další: Ne vždy je umění uměním

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Umělecké výtvory jsou občas přijaty rozporuplně. A neplatí to jen o těch, kterým mnozí lidé v nejmenším nerozumí. Občas se zkrátka nepodaří udělat něco tak, jak bychom chtěli. Své o tom ví tvůrci následujících děl, která způsobila především rozpaky.

Kameňák

Těžko říct, zda je seriál Kameňák na našem seznamu právem. V jeho případě totiž asi nikdo moc neočekával, že se bude jednat o nějaké hodnotné umělecké dílo. Jednoduché vtipy, banální děj, to jsou hlavní ingredience úspěchu filmů Kameňák Zdeňka Trošky. A stejnojmenný seriál na tom není jinak. Část diváků nechápavě kroutí hlavou, druhá se královsky baví.

Seriál nabídl osm dílů. Ty stačily k tomu, aby se Kameňák dočkal několika velmi nemilosrdných recenzí. Méně vtipné než reklamy, absolutní dno české seriálové tvorby – to jsou výňatky z některých ohlasů na tento seriál. Přesto se ještě v tomto roce objeví druhá řada.

Když draka bolí hlava

Karel Gott mluví slovensky. Skutečně tomu tak je. V pohádce režiséra Dušana Rapoše s názvem Když draka bolí hlava. Nechat jednu z největších ikon české popkultury mluvit slovensky je možná odvážný krok. A možná špatný krok. Rozhodně to však není jediný lapsus, který provází pohádku Když draka bolí hlava.

Vhodnější by patrně bylo ptát se, co se zde povedlo. A seznam by to byl krátký. Pohádka mířila do kinosálů s poměrně slušnou reklamní podporou. A asi bylo mnoho těch, kteří volání reklamy vyslyšeli. A kteří pak velmi litovali. Mezi tisíci filmů na Česko-slovenské filmové databázi je film Když draka bolí hlava zařazen mezi třemi stovkami nejhorších.

Socha Věry Špinarové

Výraz úcty. Socha, díky které si budou moct slavnou zpěvačku připomínat další a další generace. To byla myšlenka. To byla představa, která se tak docela nenaplnila. Když v Ostravě odhalili sochu předloni zesnulé Věry Špinarové, bylo z toho pozdvižení. Ne však proto, že by se nad sochou rozplývali fanoušci, kteří si dokola pouštějí hity této zpěvačky, jako je třeba Jednoho dne se vrátíš.

Ne, živě a dlouze se diskutovalo o tom, že takovou sochu si Věra Špinarová skutečně nezasloužila. Sochu v životní velikosti vytvořil David Moješčík. A právě na jeho hlavu se sesypalo nejvíce kritiky. Mnozí včetně zpěvaččina syna dokonce žádali, aby byla socha odstraněna. Fanoušci si nakonec raději poslechnou písně.

Rupi Kaur: Mléko a med

O tom, že by bylo lepší, kdyby básníci z Instagramu zůstali na Instagramu, nás přesvědčila sbírka Mléko a med od básnické hvězdy Rupi Kaur. Kniha sice vyšla už v roce 2017, ale soustavnější reflexí prošla až v roce minulém. Rupi Kaur je skutečnou celebritou. Celebritou, která svou kariéru vystavěla na psaní básní. Byť se to zdá takřka nemožné, je tomu skutečně tak. Nutno však podotknout, že texty, které publikuje Rupi Kaur, mají k poezii, která by si zasloužila pozornost, skutečně daleko.

The Perfect Kiss

O Lucii Vondráčkové se v poslední době diskutuje především pro její rozchod s hokejistou Tomášem Plekancem. Ten zastínil i film The Perfect Kiss, který zamířil do kin ke konci minulého roku. Dá se říct, že tvůrci nemuseli menší pozornosti litovat. Romantická komedie z Kanady je totiž ve většině ohledů špatná. Sázka na herečku Lucii Vondráčkovou je nakonec jedním z mála toho, co se povedlo.