Po stopách míst posledního odpočinku slavných osobností

Hrobka elity národa
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Každý národ má svůj hřbitov slavných. V Paříži je Pere Lachaise, Londýn má hřbitov Highgate a v Praze najdeme Slavín na Vyšehradě. Místo posledního odpočinku významných osobností mnohdy překvapí a ne všichni leží na hřbitově mezi společenskou smetánkou.

Dušičky už jsou za námi, ale dozvuk podzimu je jako stvořený pro neobvyklou procházku na místo, kde vévodí klid a pokora. Hřbitovy jsou primárně místem smutku, ale také se mohou proměnit v nezvykle zajímavou procházku, kde vládne absolutní klid. Když už není cílem této návštěvy váš příbuzný, proč by to nemohla být slavná osobnost? Pojďme si projít, kde leží naše slavné hvězdy…

Slavní na Slavíně

Je omyl předpokládat, že Slavín je název pro celý hřbitov na Vyšehradě. Pod tímto jménem najdeme pouze samostatnou, zato monumentální hrobku elity našeho národa, která leží právě na Vyšehradském hřbitově. Koncem 80. let 19. století vznikla myšlenka vytvořit pantheon pro výjimečné české osobnosti, a tak se i pro mnohé nedobrovolně stalo.

Jména jako Myslbek, Mucha, Vrchlický a Destinnová kdysi doplňoval třeba Jan Neruda, který si výslovně nepřál být pohřben v této vzácné společnosti. Až protesty jeho hospodyně a dalších zastánců poslední vůle velkého spisovatele se přičinily o vyjmutí jeho ostatků do hrobu nedaleké hrobky na Vyšehradské hřbitově. Takový Julius Zeyer, i když nechtěl, tak stále odpočívá uvnitř slavného pantheonu. 

Vyšehradský hřbitov

Vedle kostela sv. Petra a Pavla se to mezi náhrobky hemží slavnými a významnými jmény. Milada Horáková, Josef Bican nebo třeba Waldemar Matuška či Karel Čapek. Procházka po Vyšehradském hřbitově je jako návštěva galerie elity národa. Zastoupení mají všechny obory, které nějak zasahují do společenského prostoru.

Hudebníci tu mají pohřbeného Smetanu s Dvořákem, herci Vlastu Buriana nebo Natašu Gollovou. O proměnu hřbitova v lukrativní výkladní skříň významných osobností se zasloužil hlavně politik František Ladislav Rieger a vlastenecký spisovatel a kněz Václav Štulc.

Seznam jmen, jejichž význam je skoro až nesmrtelný, je na Vyšehradské hřbitově čitelný skoro z každého náhrobku. Každý ať si najde jména z učebnice nebo se pozastaví u osobnosti populární kultury.

Olšanské hřbitovy

Co do počtu významných osobností našeho národa může Vyšehradskému hřbitovu konkurovat jen ten nejrozsáhlejší v Praze. Olšanské hřbitovy jsou dnes domovem posledního odpočinku obrovského množství hereckých person, politiků, umělců a sportovců. Chtěli byste zapálit svíčku na hrobě zpěvákovi Jiřímu Schelingerovi nebo uznale pokynout před hrobem Voskovce a Wericha? Olšany jsou denně otevřené.

Seznam slavných jmen, která na velikém pozemku posetém náhrobky naleznete, je nevyčerpatelný. Hokejová trenérská modla z Nagana Ivan Hlinka, malíř Josef Lada, herec a komik Vladimír Menšík, Rudolf Hrušínský, ale třeba také legendární undergroundový démon a představitel Psích vojáků Filip Topol. Nelze zapomenout na pietní místo u náhrobku Jana Palacha od Olbrama Zoubka. 

Ať už jdete po slavných pražských hřbitovech náhodou, nebo cíleně, vždy se nezapomeňte pořádně dívat na náhrobky, protože nikdy nevíte, jestli právě nemíjíte místo posledního odpočinku významné společenské osobnosti našeho národa.

Nejpopulárnější pohřební skladby: Tam u nebeských bran nebo Highway to hell? Jaký bude váš výběr? Více čtěte zde.