NETRADIČNÍ domácí mazlíček: Jak vychovat ježka?

Chovejte netradičního domácího mazlíčka
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Buďte originální a chovejte netradičního mazlíčka. Jak má vypadat "ježčí domácnost" a čím ho pohostit?

Chcete se zařadit mezi skupinu poměrně netradičních chovatelů? Máme pro vás výborný tip! Představujeme vám domácího mazlíčka, kterého budete rádi ukazovat a navíc ho poměrně snadno ochočíte. Pořiďte si ježka bělobřichého.

Chovné stanice ježků zažívají boom

Ježek s vámi může bydlet až osm let. Velmi častou příčinou smrti starších ježků je rakovina.

Mít ježka jako domácího mazlíčka si v dětství přál snad každý z nás. V poslední době nás následuje "ježčí trend" a vznikají stále nové chovné stanice nejen ve světě, ale i v České republice.

Na výběr je samozřejmě více druhů, díky snadné péči se však bělobřichý ježek stal nejoblíbenějším.

Kde bude bydlet? V plastovém boxu!

K chovu ježků jsou nejvhodnější umělohmotné boxy o minimálních rozměrech 90 x 45 centimetrů, dají se však použít i skleněná terária, které působí i jako dekorace v bytě, jsou ale náročnější na údržbu.

Klasickým klecím se pokud možno vyhněte, rozdovádění ježci by se mohli pokusit šplhat, v tomto případě hrozí riziko poranění. 

Ježci jsou stejně jako králíci schopní naučit se vykonávat potřebu na jednom místě. Chce to jen trpělivost.

Ježci nejsou příliš společenští, proto je dobré chovat v boxu jen jednoho ostnatého tvorečka. Podestýlku použijte buď kočičí, nebo bezprašné hobliny. Nezapomeňte mu bydlení zpříjemnit a doplnit ho malým domečkem, nejen lidé potřebují mít chvíle, kdy jsou ničím nerušeni a v klidu si zdřímnou.

Pozor dejte na prudké změny teplot. Ježek potřebuje stálé teploty, vyšší než 20 °C. Pokud jsou ježci chováni v nižších teplotách nebo jsou vystaveni průvanu, můžou onemocnět a zemřít.

Kdo si hraje, nezlobí

Ježky bělobřiché je snadné ochočit, základním pravidlem ale je, abyste je brali do ruky každý den. Mají totiž kratší paměť a mohlo by se stát, že by časem svého páníčka krmitele nepoznali. Pokud si vás zapamatují, milerádi vás využijí jako zajímavou prolézačku.

Jsou to malinkatí kutilové. Velmi se jim líbí hračky, na které mohou vyšplhat, a nebo předměty, s kterými můžou manipulovat.

Krmte ho kočičími granulemi

Krmení ježka je snadné. Pořiďte mu kvalitní kočičí granule a bude velmi spokojený, denní dávka pro dospělého ježka by se měla pohybovat kolem třech lžic. Granule lehce namočte, ať si s nimi ježek lépe poradí. 

Další částí jídelníčku, kterou nesmíte vynechat, je přírodní strava. Ježkovi dodávejte červy, cvrčky nebo sarančata.