Ingredience do nápoje lásky? Pěstujte koriandr

Koriandr je důležitou přísadou kari koření
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vysoce aromatický koriandr je od pradávna využívaný v kuchyni i v přírodním léčitelství. Jako afrodiziakum ho naši předci přidávali do nápoje lásky.

Víte, jakou důležitou ingredienci používali již ve starověku do nápoje lásky? Nepostradatelnou součástí se stal koriandr a můžeme říci, že právem. Jeho silně aromatická vůně působí jako afrodiziakum a díky své specifické chuti se stal nepostradatelnou přísadou ve středomořské kuchyni. Postupně se ale dostává i do české kuchyně.

Pěstujte ho společně s dalšími bylinkami!

Z koriandru se ale nepoužívá pouze nať, ale i jeho semena. Můžou být drcená nebo celá. Právě semena jsou součástí kari koření. Přidejte je do omáček i do sladkých dezertů. Hrst koriandru v domácím chlebu nechá vyniknout jeho chuť a pomůže s jeho trávením. Koriandr nesmí chybět při přípravě nejen středomořské kuchyně, ale i thajské, indické, arabské i mexické. Jeho nať se používá při přípravě ryb, vepřového a hovězího masa. Výborně se hodí i pod jehněčí, jako přísada do karbanátků, polévek, luštěnin, zeleninových salátů i sendvičů.V kuchyni využijete nať i semínka

Jednoletou bylinu si vypěstujte v květináči

Semínka koriandru použijte do sladkých dezertů nebo do domácího chleba

Natrhaný čerstvý koriandr vydrží maximálně pár dnů, koupit ho můžete už balený, ale doporučujeme ho spotřebovat do druhého dne.

Proč si koriandr nevypěstovat doma? Semínka se dají koupit v každém obchodě s bylinkami. Namočte na pár dnů do vlažné vody a nechte vyklíčit. Poté je zasaďte do květináče s dobře propustnou hlínou a pravidelně zalévejte.

Květináč postavte na okno, kde je dostatek světla. Čím více slunce, tím více se bude koriandru dařit. Koriandr pěstujte i s dalšími bylinkami. Které bylinky se hodí pro pěstování za oknem? Podívejte se na jejich velký přehled.

Bylinku je dobré jednou měsíčně přihnojovat organickým hnojivem. Připravte si na to domácí účinné hnojivo z plevele.

Léčitelství nedá na koriandr dopustit

Nasekaný čerstvý koriandr použijte třeba do karbanátků

Přírodní léčitelství používá koriandr už od pradávna. Pomáhá zlepšit zažívací problémy, zmírnit nadýmání a uvolňuje žaludeční křeče. Právě díky pozitivním účinkům na trávení je koriandr výborným doplňkem detoxikační kůry. Tato zázračná bylinka léčí kašel a povzbuzuje nervovou činnost.

Obsahuje v sobě vysoký podíl vitaminu B1 a B2, také vitamin A a vitamin C. Nápomáhá tak zlepšení zraku, pokožky i vlasů.