Jaké skalní poklady skrývají střední Čechy?

Skalní město u Vesteckého mostu
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Středočeský kraj se zapojuje do ojedinělého projektu na podporu skalních měst. Víte, jaké skalní útvary ve středních Čechách máme?  

Středočeský kraj se bude spolu s dalšími kraji jako Královéhradecký, Liberecký a Ústecký podílet na spolufinancování aktivit v oblastech koordinace a marketingu projektu „Pískovcová skalní města České republiky“. Projekt by měl být realizován mezi lety 2016-2018. Středočeský kraj se bude podílet ročně částkou 50 tisíc, celá záležitost vyjde na 300 tisíc.

 

„Cílem je vytvořit národní, životaschopný projekt, který bude sdružovat regiony, v nichž se skalní města nacházejí. Předpokládá se, že projekt bude konkurenceschopný s obdobnými projekty cestovního ruchu nacházejícími se na domácím i zahraničním trhu. Od roku 2019 se předpokládá samofinancování tohoto projektu,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička (ČSSD) s tím, že základním předpokladem úspěchu projektu je spolupráce krajů, jednotlivých destinací, ve kterých se skladní města nacházejí, a agentury CzechTourism, jejímž prostřednictvím bude akce propagována.

Skalní útvary Středočeského kraje jsou obvykle nedaleko Mělníka. Co je nového v tomto městě? Mělník představil "klikací" rozpočet

A jaké skalní útvary najdete ve Středočeském kraji?

Aksamitová brána

Aksamitová brána je přírodní útvar, který najdete na turistické značce nedaleko Koněpruských jeskyní. Jde o zbytek vstupního portálu, který vedl do jeskyně, jež zde stála ještě v 19. století. Její strop se propadl a zatarasil vstup do dalších podzemních prostor. Brána ovšem zůstala.

 

Skalní město u Vesteckého mostu

Skalní město leží nedaleko Příbrami u Vesteckého mostu. Skalní město je odborný termín pro seskupení různých skalních útvarů jako skalní bloky, věže, stěny, které vznikly zvětráváním a následným odnosem. Asi nejznámější nám jsou ty v Adršpachu.

 

Skalní obydlí Lhotka u Mělníka

U Mělníka potkáte starobylé skalní obydlí. To bylo vytesáno v pískovcích jako nouzové obydlí na přelomu 17. a 18. století. Za centrum stavby je považovaná dolní místnost s pecí. Kvůli vlhku a chladu se zde muselo topit vlastně neustále. Najdete zde ještě druhou menší místnost a sklep i s chlévem. Poslední obyvatelkou tady byla paní Holubová, ta zemřela v 80. letech 20. století a dožila se 78 let.

 

Suchý mlýn

Skalní místnosti, které nesou název Suchý mlýn, leží kousek od Nosálova. Tvoří jej 15 místností vytesaných v pískovcových skalách. Některé sloužily jako obydlí, další jako chlévy pro zvířata. Obilí se tady nikdy nezpracovávalo, mlýn sloužil jako útočiště pro lupiče. Přibližně půl kilometru odtud najdete vodní nádrž se schůdky.

Podle legendy jedním z tajných vůdců byl mlynář. Jednou zlotřilci unesli dívku z Bezdědic, dceru rychtáře. Té se podařilo uprchnout a po svém návratu prozradila loupežnický úkryt. Trestná výprava všechny lotry pochytala a potrestala.