Hasiči radí: Jak zabezpečit domov před odjezdem na dovolenou?

Mistrovství hasičů omezí dopravu v Mladé Boleslavi
 

Letní měsíce jsou obdobím, kdy nejčastěji vyrážíme na dovolenou a své domovy necháváme ladem. Právě v červenci a srpnu však mají hasiči nejvíc práce, většina zásahů je přitom zapříčiněna nedbalostí. Co bychom měli před odjezdem doma bezpodmínečně zkontrolovat? 

Před odjezdem na dovolenou bychom neměli zapomínat na základní pravidla požární bezpečnosti, abychom mohli opravdu v klidu odjet na dovolenou a neděsit se zbytečně vzniklých nebezpečných požárů. Jen v domácnostech likvidovali loni hasiči požár celkem ve 429 případech. Tyto požáry si vyžádaly 6 lidských životů a 95 osob bylo zraněno. Celková škoda se vyšplhala na víc než 65 milionů korun. A bývalo by k bezpečnosti stačilo tak málo! 

 

Proto jsou zde základní rady přímo od hasičů pro všechny, kdo odjíždějí na prázdniny a letní dovolené na delší dobu. 

  • Zkontrolujte, zda jsou vypnuté všechny tepelné spotřebiče, jestli nezůstal zapnutý sporák nebo žehlička.
  • Jestli je možné vyprázdnit ledničku a mrazák, od kterých hrozí také riziko požáru, je nejlepší centrální vypnutí elektrického proudu. 
  • Zhasněte při odchodu všechna světla.
  • Odpojte televizor od antény. 
  • Zavřena všechna okna, přestože bydlíte ve vyšších patrech. Velmi prudký déšť může způsobit škody uvnitř bytu nebo protéci k sousedům pod vámi. Prudké poryvy větru mohou rozbít skla v okně a padající střepy mohou zranit někoho před domem. 
  • Kolem domu připevněte volně ležící předměty, jako jsou truhlíky, zahradní nábytek, kusy plechu apod. Při silném větru mohou odletět a ohrožovat okolí. 
  • Vždy je dobré domluvit se s někým ze sousedů a nechat u něj rezervní klíče, pokud by došlo ke prasknutí vodovodní nebo odpadní trubky. Hasiči se sice dostanou všude, ale oprava dveří není zadarmo. 
  • Nechte na sebe telefonický kontakt u sousedů nebo v bytě na viditelném místě. Třeba na chladničce. 
     

V letních měsích tradičně hasiči likvidují nejvíce požárů. Červenec a srpen jsou rovněž obdobím, kdy jednotky požární ochrany mají nadprůměrný počet technických zásahů - hlavně u dopravních nehod, úniků nebezpečných látek, ale i práce na vodě, otevírání uzavřených prostor, odstraňování překážek či likvidace nebezpečného hmyzu a podobně. 

Během loňského extrémně horkého suchého léta vyjížděli hasiči k nejvíce požárům za posledních 20 let. Od prvního července do 30. srpna 2016 zasahovali u 5 738 požárů, přičemž při těchto požárech zemřelo 28 lidí a 356 lidí bylo zraněno. 

 

Co požáry nejčastěji způsobovalo? Lidská nedbalost, jako je kouření (a odhazování nedopalků), či zákládání ohňů v přírodě při vysokých teplotách. V domech a bytech spíše technické závady, často právě na topidlech nebo elektrospotřebičích. Nebezpečná je také hra dětí se zápalkami, zejména o prázdninách je často příčinou požárů stohů slámy a sena nebo i hospodářských a obytných budov. Za děti nesou ze zákona odpovědnost rodiče. Lidskou nedbalostí došlo loni k 1 529 požárům.