Jak ušetřit na cestách: Místní jídlo jednou denně

Kdo by si nedal pořádnou baštu? Jenže jíst celé dny v zahraničí vás bude stát tisíce
 

Jednoduché tipy vám ušetří kačky jak při cestování po naší krásné republice, tak při cestách do zahraničí. Cestování je záliba pro každého, vyjde totiž levně, pokud splníte určité podmínky. Je tady druhý díl seriálu "Jak ušetřit na cestách". 

1. Naplánujte si předem, kde budete jíst

Ceny některých potravin a jídel jsou v porovnání s naší slabou korunou poněkud ošemetné. Když si předem nezjistíte, kam byste eventuálně mohli jít nakoupit a za kolik, může se stát, že si koupíte první nejdražší jídlo, které uvidíte na ulici. Nejlepší je najít si předem ve vybraném okolí restauraci nebo obchod, stejně jako jejich ceny a otevírací doby.

Možná se vám to bude zdát přehnané, ale sami asi víte, jaké ceny máme pro turisty například v centru Prahy proti zbytku města (třeba malý kornout s ovocem za 200 Kč). Často stačí orientační zmapování, vyplatí se najít podnik aspoň tři čtvrtě od centra, kde nevidíte posedávat turisty. Užitečná je rozhodně svačinka na cestu, která zažene největší hlad.

 

 

2. Tam, kde budete, si vařte

Udělat si jakékoliv jídlo zabere pár minut, dle zkušeností právě tohle ušetří cestovatelům nejvíc peněz. Ať cestujete nebo jste zrovna doma, když si vaříte, je to mnohem levnější, než si koupit někde oběd za 100 Kč, v zahraničí pak klidně za 200 Kč i více. Kdo si doma pravidelně vaří, tak ví moc dobře, kolik doopravdy jídlo stojí, když se neustále něco kupuje namísto vaření.

 

3. Místní jídlo jen na oběd

Co by to ale bylo za dovolenou, kdybyste si nedopřáli místní speciality. Jak už bylo řečeno, nemusíte ale jíst snídani, svačiny a večeře nutně na ulicích nebo v restauraci. Nejvýhodnější je zajít si na polední menu, protože bývá stejně dobré, jako kdybyste si dali večeři, jen vyjde levněji a dostanete třeba polévku či zákusek navíc se slevou. V řadě restaurací mají přímo polední menu (lunch menu), na které se vždycky můžete zeptat.

 

Víte, jak ušetřit ještě více? To podstatné teprve přijde! Sledujte další díl Jak ušetřit na cestách už zítra. Dozvíte se další tipy ohledně ubytování.