Bunda, helma, pití. Co ještě nesmí na cyklovýletu chybět?

Správné oblečení je více než polovina úspěchu
 

Léto je přímo stvořené pro výlety na kole. Pokud vyrazíte se správným vybavením, nemusíte se obávat, že by vám sportovní chvilky něco pokazilo. Základem je správné oblečení, bezpečnostní prvky a pár užitečných věcí do batohu.

Letošní letní počasí přímo láká na výlety na kolo. Kromě pár tropických dnů se teploty drží na průměrných 25 °C. Nejste ale ještě ostřílení cyklisté a nevíte přesně, co všechno byste si s sebou měli sbalit? Nebo uvažujete, které oblečení je nejlepší? Právě pro vás jsme připravili úvodní článek.

Kam jezdíte na cyklistické výlety? Pošlete nám své tipy!

Správné oblečení je základ

Jako každý sport, i cyklistika má speciální oblečení navržené tak, aby co nejvíce vyhovovalo potřebám cyklistů a neomezovalo je v pohybu. Raději se vyhněte domácímu tričku a teplákům, oblečení na kolo musí dýchat a být přiléhavé. Zabráníte tak zbytečnému pocení nebo nebezpečnému zaseknutí kousku látky v kole.

Cyklistka měla nehodu v Nymburce. Letěl pro ni vrtulník.

Na letní výlet na kole si pořiďte cyklistické kraťasy, při jejich výběru si dejte pozor, aby měly antibakteriální stélku. Pořádné cyklistické kraťasy jsou vyrobené z prodyšného a rychleschnoucího materiálu. Stejných pravidel se držte i při výběru sportovního trička.

Bez pořádné helmy na kolo nesedejte

Povinnost? Helma a cyklistické rukavice

Bez jedné věci na kolo ani nevyrážejte - bez helmy. Podle zákona je povinná pro jezdce mladší 18 let, ale policisté i bezpečnostní experti tuto ochrannou pomůcku doporučují všem bez rozdílu věku. Zdraví by pro vás mělo být důležitější než vlasový styling. 

Helmu si vždy pořizujte pouze ve specializovaném obchodě a nejlépe s radou odborníka. Helma musí na hlavě pevně sedět, pokud tomu tak není, vystavujete se stejnému riziku, jako byste ji vůbec neměli. Bezpečná helma má uvnitř na štítku uvedené, že splňuje normu EN 1078.

Na kolo můžete i s dětmi. Přečtěte si, jak naučit jezdit ty nejmenší. S našimi tipy to jistě zvládnete.

Důležitým doplňkem, na který by se nemělo zapomínat, jsou rukavice. Chrání ruce v případě pádu z kola a zaručují stoprocentní komfort při jízdě. Mají také protiskluzovou dlaň s ventilací, která zabraňuje sklouznutí zpocených dlaní z řídítek. Dobré je, aby rukavice měly na palci jemné antibakteriální froté na utírání potu.

Neopomeňte ani cyklistické sluneční brýle, za silného slunce je oceníte.

Připravte se na možnou změnu počasí a nezapomínejte ani na reflexní prvky

Rukavice zabraňují sklouznutí ruky z řídítek a zaručují komfort

Na výlet na kole si vždy do batohu sbalte cyklistickou bundu. Ne nadarmo se říká, že se něco mění rychle jako počasí. Můžete použít i pláštěnku, ale pro pohyb je nepohodlná a neodvede pot stejně dobře jako sportovní bunda.

Reflexní pásku či jiné prvky mají cyklisté povinnost nosit, a to kvůli vlastní bezpečnosti. Čím více je cyklista vidět, tím méně nehod mu hrozí. Stejným pravidlem je dobré se řídit i při výběru barev oblečení, nenápadné barvy nechte doma.

Co si s sebou sbalit na cestu?

Mezi povinnou výbavu cyklisty by měla patřit především zásoba pití a nějakého jídla, pokud vám to prostor v batohu dovolí, vezměte si i náhradní oblečení. Nezapomeňte si ani základní nářadí na opravu kola.

I výběr batohu je důležitý. Pokud se chystáte na delší trasu, pořiďte si batoh s kapsou na hydrovak. Pomocí hadičky tak budete moci popíjet vodu během jízdy.