Tady se raději nekoupejte: Ostrá a Bakov nad Jizerou

Zejména dětem hrozí při koupání v zakázaných vodách vážné zdravotní problémy
 

Za poslední dny se objevily přívalové deště, které způsobují lokální povodně. Díky nim se zhoršuje kvalita vody ke koupání. Přitom jednou prší a další den je to na plavky. Hygienička však varuje před koupáním v Ostré a v Bakově nad Jizerou.

Počasí se už opravdu zbláznilo, jeden den je hezky a vypadá to, že můžete vyrazit k vodě, další den se spustí bouřka a přívalové deště. Díky nim se zhoršuje ale i kvalita vody ke koupání, proto hygienici věnují kvalitě vody v srpnu zvýšenou pozornost. Už teď hygienička varuje: V některých oblíbených koupalištích platí naprostý zákaz koupání! Porušení zákazu se vám pořádně vymstí. 

 

„Díky lokálním povodním hrozí zvýšené mikrobiologické znečištění povrchové vody. To znamená, že se deštěm splachují nečistoty z lokálních hnojišť, kompostovišť a řady dalších znečištěných ploch a povrchů. Dochází také k vyplavování žump a septiků a všechny tyto nečistoty se pak dostávají do povrchových, ale i podzemních vod,“ vysvětluje hlavní hygienička Eva Gottvaldová a dodává: „Ve druhé polovině léta se kvalita vody každoročně zhoršuje, a to zejména díky přetrvávajícím vyšším teplotám a také množství koupajících se lidí. Situaci tedy nadále pečlivě sledujeme.“

 

Sinice, postrach každé vody

Sinice jsou ke koupání naprosto nevhodné, takže když se ve vodě objeví, většinou následuje zákaz koupání. Jestliže se i přesto rozhodnete vykoupat na vlastní riziko, hygienici doporučují pečlivě se po koupání osprchovat čistou vodou. Ve vodě se sinicemi byste neměli být déle než deset minut. Vysokou vrstvu u břehu často tvoří také vodní květ, je proto dobré před ním děti varovat. 

Teplé počasí vyzývá ke koupání, ženy však často trápí vaginální infekce, které mají nepříjemné projevy. Koupání si tak spousta žen raději odpustí. Jak proti infekcím bojovat?

 

Zákaz koupání

Když hygienici vydají zákaz ke koupání, znamená to, že je voda ke koupání nebezpečná a hrozí akutní poškození zdraví. Zkrátka by se tu neměl koupat nikdo.

Na vlastní riziko

Voda, která neodpovídá hygienickým požadavkům. Koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. Sem spadá v rámci Středočeského kraje Jezero Ostrá a Písník Bakov nad Jizerou. 

 

Jezero Ostrá 

Ne aby vás napadlo vykoupat se v Ostré. Raději zajeďte jinam

 

Písník Bakov nad Jizerou

Tady se momentálně koupat nemůžete