Nudí vás pít vodu? Připravte si osvěžující drinky

I správně připravená káva bez kofeinu může být osvěžující
 

V horkých letních dnech se nevyplatí pitný režim podceňovat. Přestože je doporučováno pít dva a více litrů vody na den, ne každému je čistá voda po chuti. Jak si ozvláštnit pitný režim a zavlažit se? 

Když denní teploty ukazují na 30 stupňů, někteří z nás vyrazí k vodě, někteří se naopak ukryjí doma před sluncem v chládku. Ať už tak nebo tak, všichni se průběžně potíme a potichu nadáváme na to, jaké je dneska horko. S tím souvisí i pitný režim. Většinou podvědomě víme, že bychom opravdu měli více pít, a snažíme se. Ne všem je ale čistá voda po chuti. Starší člověk sáhne po láhvi piva, děti chtějí naopak slazené džusíky, které rozhodně nejsou ideální. 

Jak dostat vodu do dítěte, aby nebylo dehydrované, a zároveň lidem v okolí vymluvit, aby se zbytečně dehydrovali alkoholickými nápoji nebo slazenou limčou? Stačí vodu trošku dochutit a hned máte skvělý nápoj, kterým se osvěžíte, bude vám chutnat a budete si ho dopřávat i mimo ta šílená vedra.

 

Přidejte mátu, meduňku nebo limetku 

Někdy stačí přidat do vody lístky máty nebo meduňky. Nebo obojí najednou. Velkou parádu udělají pokrájené citrusy, jako je limetka či grapefruit. Jestli máte rádi citronádu, přidejte šťávu z jednoho citrónu do 1,5 litru vody. Dosladit můžete třtinovým cukrem a přidat lístky máty. 

 

Zkuste ledový čaj

Vyzkoušejte horké nápoje, které ještě neznáte

Kdo by neměl rád ledový čaj, že? Postupujte úplně stejně, jako kdybyste si chtěli připravit normální čaj, nejlépe použijte sypaný čaj. Poté, co necháte směs vylouhovat, sceďte tekutinu a dejte na pár hodin do lednice. Když nebudete čaj příliš doslazovat, uvidíte, že jej budou všichni pít mnohem raději než vodu. Ale tu jim samozřejmě nabídněte také. 

 

Co takhle barevné a ochucené ledy? 

V mrazáku si můžete dost dobře udělat třeba ovocnou zmrzlinu. Ale napadlo vás vytvořit si barevné a ochucené kostky ledu, které si vhodíte do vody? Zamrazte kostky šťávy pomerančového, jahodového nebo třeba třešňového džusu (nebo čerstvé šťávy z nich). Potom si vezměte sklenici vody a ovocné kostky do nich jednoduše vhoďte. Hned máte ledovější nápoj, který má chuť. Děti si budou kostky do pití házet tak rády, že budou pít samy. 

 

Ledová kávička k odpolednímu dortu

Je libo kávu? Proč ne, můžete si udělat svěží variantu

Nenabádáme vás, abyste si za každou cenu udělali dort, nicméně nějaký ten ovocný zákusek určitě zvládnete. I kdyby ne, vyzkoušejte ledovou kávu, která osvěží, a budou se vám lépe zvládat činnosti, do kterých se vám tak úplně nechce. Nápoj není vhodný pro děti, pokud do něj dáte kofein. V horkých dnech je lepší nahradit kávu její bezkofeinovou variantou, náhražek je nespočetně. Třeba čekanková káva, kaštanová, špaldová... Smíchejte s kravským nebo rostlinným mlékem, přidejte kostky ledu a máte ňaminku. 

 

Ještě nemáte žízeň?