Návštěva salonu patří k péči o psy, říká psí kadeřnice

Pravidelná péče o srst psa patří mezi povinnosti
Zobrazit fotogalerii (27)
 

Profesionální péči o své mazlíčky vyhledává mnoho pejskařů. Důležitý je vlídný přístup, který zamezí stresu zvířete. Mezi standartní střihy se postupně propracovávají i nové trendy.

O procedurách, které psí salon nabízí, jsme si povídali s majitelkou salonu v Kladně, s paní Věrou Vitnerovou.

 

Stříhání psů se věnujete už mnoho let a obdržela jste za to nejednu cenu. Jak jste se k tomu dostala?

 

K profesi stříhání psů jsem se naplno dostala teprve před devíti lety, předtím jsem se tomu ale věnovala ve svém volném čase. Už jako malé dítě jsem vnímala, že se v zahraničí spousta lidí tomuto oboru věnuje jako seriózní profesi. A mě to fascinovalo a zajímalo. V 16 letech mi rodiče pořídili mého prvního psa Bonnyho - erdelteriéra, který samozřejmě vyžadoval kvalitní úpravu srsti. Začala jsem s ním dojíždět na trimování (speciální úprava srsti hrubosrstých plemen psů) k renomované chovatelce tohoto plemene a hltala jsem každý nový poznatek – ať už o plemeni, úpravě nebo o výcviku.

Dál mne posunulo seznámení se dlouholetou kamarádkou, která se věnovala především úpravě pudlů. Právě od ní jsem získala motivaci, abych se úpravě psů věnovala.

Začátky samozřejmě snadné nebyly, učila jsem se na vlastním psovi, a to s mnoha chybami. Nevzdávala jsem se a po mnoha konzultacích s odborníky a návštěvách výstav jsem začala mít pocit, že moje snaha není marná. Studovala jsem zahraniční materiály a začala jsem navštěvovat i semináře věhlasných evropských střihačů.

Na mé dílo se začínalo dát dívat a na výstavách jsem začala získávat pochvalu za úpravu. To je samozřejmě ta největší motivace.

Můžeme říci, že v té době už jsem byla lapená a stal se ze mě pejskař na doživotí. Bez tiché ozvěny psích tlapek už si svůj život nedovedu představit.

Baví mě na tomto oboru naprosto vše, od pohledu do krásných a oddaných psích očí doma, vycházky v jarním lese se svojí smečkou až po úžasné okamžiky při narození štěňat nebo dojemných chvílích při velkém úspěchu na nějaké kynologické akci.

 

Jako pejskařka vím, že stříhání a úprava srsti je pro některé psy silně stresující. Jak tento problém řešíte?

 

Úprava srsti pro psa není týrání ani nesnesitelný stres, je potřeba především vysvětlit, že se jedná o péči, která je-li psu správně podána, může být vnímána dokonce jako požitek. Péče v salonu se pro psa stane samozřejmou součástí jeho života.  Mnohdy jsou psi nesmyslně před návštěvou salonu stresováni nevhodným přístupem svých majitelů.

 

Stalo se někdy, že jste nějakého psa nezvládla? Máte nějaké "fígle"?

 

Pokud přijde majitel, který má návštěvu salonu zařazenu jako pravidelnou činnost, o kterých se nevedou zbytečné debaty, v klidu psa přivede, položí na stůl, nepřehání proces loučení se psem a v klidu odchází. Potom pes nemá absolutně důvod, vnímat situaci jinak než v pohodě.

Pokud je to ovšem opačně, pes přichází předem negativně naprogramován, tak se podle toho se chová. Zkušený střihač pak používá většinou klidné a vlídné zacházení, tlumené povely a odblokuje psa masáží, mazlením, pamlskem a podobně.

 

Stříháte všechna plemena psů? Jaké střihy jsou v poslední době oblíbené?

 

Stříháme všechna plemena psů vyžadující úpravu srsti. Mezi našimi klienty najdete ovšem i křížence. Ty upravujeme vždycky podle přání majitele nebo podle nejpravděpodobnější rasy.

Na výstavu stříháme pudly všech velikostních rázů, knírače, vysokonohé i nízkonohé teriéry, griffony, bišonky, retrívry, setry a kokry. U pudlů je v současné době velmi oblíbený, nedávno i oficiálně uznaný skandinávský střih, ve kterém může pudl i do výstavního kruhu. Dříve něco takového nebylo vůbec myslitelné, ale od 1. ledna loňského roku již země původu plemene pudl, tedy Francie, zařadila tento střih mezi oficiálně uznané výstavní střihy.

 

Které plemeno vám dá při stříhání nejvíce práce?

 

Nejvíce pracné jsou pro mě výstavní střihy na velkých pudlech nebo trimování velkých kníračů a teriérů.

 

Vy ovšem nabízíte více služeb, jakou jinou péči o domácí miláčky zákazníkům nabízíte?

 

Kromě stříhání nabízíme také koupání, fénování, vyčesávání srsti, provádíme také gumičkování a balíčkování dlouhosrstých plemen, ošetření drápků, očí, uší a anální žlázy. Mezi naše služby patří také poradenství v oblasti výživy, péče o srst, výchovy a přípravy na kynologické akce jako jsou svody, bonitace, výstavy apod. Nově jsme do nabídky zařadili také masáže psů. Navíc prodáváme chovatelské a kosmetické přípravky.

 

V poslední době je v módě vystřihávání nebo vyholování obrázků do srsti. Děláte to také?

 

Co se týče nových trendů v barvení srsti či jiné netradiční úpravy zejména u malých dlouhosrstých plemen, nebráníme se novým věcem a bude-li přibývat klientů s těmito požadavky, budeme se zcela určitě snažit jim vyhovět. Dokonce se u nás začínají nabízet semináře zaměřené na tyto nové trendy, které vedou renomovaní zahraniční střihači. Pro některé lidi jsou trendy už tak trošku sci-fi, ale kdo ví, co nám přinese budoucnost. Můj názor je, že pes by vždycky měl zůstat  psem, protože to je přece to, co na něm tak milujeme a obdivujeme, jeho krásnou zvířecí přirozenost.

 

Jakou psí kosmetiku používáte?

 

Používáme profesionální kosmetiku značek Laser Lites, St. Bernard a veterinární léčebnou kosmetiku.

 

Pokud by naši čtenáři k vám chtěli zavítat s jejich mazlíčky, na kolik je vyjde střih? Máte na to nějaká kritéria?

 

Cena se odvíjí od velikosti plemene, množství poskytovaných služeb, a především stavu srsti při příchodu psa do salonu.

Majitel, který celé dva měsíce nepečuje alespoň přiměřeně o srst svého psa česáním a občasným koupáním, nemůže čekat, že zaplatí stejně jako majitel, který se s kartáčem a hřebenem kamarádí.

Ale naše ceny jsou velmi přijatelné a navíc poskytujeme jak novým tak stávajícím klientům bonusy za pravidelnou návštěvu našeho salonu.

Mám vždycky radost, když se nám společně s majitelem podaří ze zanedbaného psa po několika návštěvách vytvořit voňavé a krásně vyhlížející spokojené stvoření. To je krásná odměna.

 

 

Nesmíme zapomenout zmínit vaši chovatelskou stanici, jaká plemena chováte a kolik pejsků máte doma?

 

Chovatelskou stanici s mezinárodně chráněným názvem "Envy" po naší první erdelteriérce jsem založila v roce 1985. Věnovala jsem se chovu erdelteriérů i trpasličích apricot pudlů. Poslední vrh jsme odchovali před 19 lety. Od té doby máme doma víceméně jen psí kluky. Ale mám pocit, že poslední slovo jsme určitě ještě neřekli a že naše stanice ještě nějaký ten vrh odchová. V současné době mám doma dva velké bílé pudly, ve spolumajetku mám ještě jednoho psa, který je také synem našeho staršího psa Tonyho. Všichni jsou chovní a výstavně velmi úspěšní jedinci. Nejstarší z nich je již mnohonásobným otcem, jeho potomci žijí nejen u nás, ale také na Slovensku, v Polsku a v Německu. Několik z nich jsou také šampiony. Což mi dělá velkou radost. Jsou to ale především skvělí parťáci, kamarádi do nepohody, já jim soukromě říkám moje nejlepší antidepresiva. Pudl má navíc výhodu, že je neobyčejně inteligentní a empatické plemeno. Temperament, smysl pro fair play a ochota kdykoli si hrát a aktivně se zúčastňovat života ve své rodině z něj dělá plemeno 21. století, které splní ty nejpřísnější nároky na psího kamaráda.