Z týraného psa Hachika se stal dobrák. Pomozte mu najít nový domov

Hachiko dostal druhou šanci na život, pomozte mu najít domov
Zobrazit fotogalerii (18)
 

Hachiko je malý bojovník, který hledá nového pána. Jeho původní majitel mu nechal vrůst gumičku do krku, aby zabránil jeho štěkání. Týraného psa zachránili na poslední chvíli a dostal se zpět do výborné fyzické kondice. Díky odbornému přístupu zvládl potlačit vlastní agresi a stal se z něho dobrák. 

Hachiko je tříletý kříženec shiba inu, který má za sebou dlouhou cestu. Do olomouckého útulku se dostal ve velmi špatném stavu, nebyl schopný se nadechnout a veterinář mu nedával mnoho šancí.

Hachiko hledá domov

Vrostlá gumička do krku měla zabránit štěkání, málem stála psa život

Po důkladném vyšetření našel veterinář gumičku na krku, která, jak Hachiko rostl, se postupně zařezávala a nakonec do krku vrostla. Zřejmě to byl záměr původního majitele, aby pejsek neštěkal, bolestivým tlačením na hlasivky se snažil docílit omezení štěkotu. Mučený pejsek podstoupil operaci, která mu zachránila život.

Kvůli špatnému zacházení se u Hachika projevila agrese a byl umístěn do útulku, kde se mu ošetřovatelé snažili najít nový domov. Po uzdravení byl Hachiko šestkrát osvojen a také šestkrát vrácen zpět do rukou ošetřovatelů v útulku. Mezi důvody byla uváděna nesnášenlivost pejska s jinými zvířata a vysoká agrese, která skončila až pokousáním.

V prosinci svitla Hachikovi naděje

Koncem roku 2015 si původně agresivního pejska z olomouckého útulku vyhlédli pracovníci psího hotelu VIP Pets ve Studeněvsi u Kladna. Protože zde působí mnoho odborníků z oblasti psí etologie a chovatelů, kteří se vyznají v psychologii psů, rozhodli se přijmout Hachika do dočasné péče na převýchovu a dát mu druhou šanci na spokojený život.

Hachiko při hře

Hachikovy začátky v dočasné péči byly krušné. Měl potřebu se neustále pohybovat a točit se dokolečka, nasadit obojek či vodítko bylo nadlidským úkolem. „Fakt, že má zůstat pár vteřin na místě, byl po Hachika nepochopitelný. Nesnesl být sám a pozornost si vynucoval hysterickým štěkotem,“ říká spolumajitelka hotelu Tatiana Lisichkina. „Jeho agresivita se projevovala i provokací dalších našich psů, chtěl se prát bez ohledu na to, zda jsou několikanásobně větší než on sám.“ Z Hachika byl vidět strach, že na něj nezbyde jídlo. Byl schopný napadnout i personál, pokud hrozila situace, že by mu jídlo vzali. Zpočátku chodil spíš po zadních než po čtyřech, pokud viděl v dosahu něco k snědku, pro pamlsek by doslova ukousl ruku. Při jakékoli stresové situaci si okusoval tlapky.

Čtěte také: Zařiďte dovolenou i svému psovi - v psím hotelu. Rozhovor

Správný přístup přinesl ovoce

Už po měsíci a půl pevného řádu se u Hachika projevily razantní změny k lepšímu. Hachiko se podstatně uklidnil a pokud je sám v pokoji, v klidu si kouše kostičku nebo jen pozoruje dění okolo sebe. Jeho ustavičné štěkání se uklidnilo a pokud začne štěkat, na povel okamžitě skončí. Jeho agrese vůči lidem a dalším psím společníkům zmizela, při krmení nehltá a nehrozí, že by chtěl komukoli ublížit. I při trénincích, kterých se pravidelně a s chutí zúčastňuje, je trpělivý a čeká, než na něho přijde řada.

Když je sám, vystačí si s kostí

Hachiko zvládá přítomnost jiných psů, naopak ji vyhledává. Dokonce začíná spolupracovat jako asistent při resocializaci psů, které mají problémy s agresí vůči jiným psům.

Jak říká paní Lisichkina: „Hachiko si užívá láskyplného zacházení a vztahu s naším personálem. Důvěřuje nám, spoléhá se na nás, což je významná změna, která pomohla jeho uklidnění.“ Z agresivního psa se stal dobráček, který během chvilky zvládl povely, jako jsou například „zůstaň“ a „čekej“. Na povel proskočí obruč nebo vyskočí do náruče a na zavolání okamžitě přiběhne. Miluje všechno učení, které získá hrou, rád dělá různé otočky, prosí, nosí míček nebo si s míčkem hraje sám.

Hachiko je připravený na nový domov

Pejsek se po všech zdravotních problémech dostal opět do formy a nemá žádná omezení. Naopak miluje pohyb a nekonečné množství aktivit. Ideální by byl pro sportovce, kteří rádi chodí a budou se mu věnovat. Hachiko ale není vhodný do rodiny s malými dětmi, není na ně zvyklý, proto by měl přijít do rodiny už s většími dětmi. Byl by také výborným společníkem pro samotáře.

„Hachiko je čistotný a naučil se zvládat i samotu, neničí žádné věci. Vystačí si pouze s kostí, s kterou si jejím ohryzáváním krátí čas při čekání na další aktivitu. Je to náš miláček a velký bojovník,“ říká druhá spolumajitelka Petra Kuncová, „vyžaduje však dodržování pevného řádu.“

Psí hotel nabízí novému majiteli pomocnou ruku

Novému majiteli nabízí hotel pro psy veškerou pomoc při péči o Hachika. „Nejlepší řešení by bylo, kdyby s námi nový páníček zůstal v kontaktu a ještě lépe, kdyby za námi a Hachikem alespoň párkrát dojel a my mu mohli pomoci s jeho správným vedením. Také bychom byli rádi, kdybychom věděli, jak se mu daří,“ uvedla paní Kuncová. „V případě, že by majitel potřeboval odcestovat, postaráme se o Hachika za VIP cenu pro našeho svěřence.“

Pokud byste chtěli získat o Hachikovi více informací, navštivte webové stránky www.vip-pets.cz, kde najdete veškeré kontakty, další fotky naleznete ve fotogalerii.

Doporučujeme: Klíšťata jsou agresivní a bude jich víc než loni