Čakovice žijí sportem

 

Už v minulé sezoně si čtenář mohl všimnout, že Náš region v rubrice Sport uveřejňuje mnoho svých reportáží právě z Čakovic. Důvodem není nic jiného, než že se čakovičtí sportu věnují masově a v ...

Už v minulé sezoně si čtenář mohl všimnout, že Náš region v rubrice Sport uveřejňuje mnoho svých reportáží právě z Čakovic. Důvodem není nic jiného, než že se čakovičtí sportu věnují masově a v mnoha případech na vysoké úrovni.

Všichni si přijdou na své

V Čakovicích je sport provozován na několika různých úrovních. Každý, kdo má zájem chuť a chce udělat něco pro sebe, má možnost se sportovně využít. Sportovec se může realizovat na vrcholové úrovni profesionálně nebo poloprofesionálně - v takovém případě obvykle trénuje denně, často i několik hodin, nebo na „plný úvazek“, účastní se soutěží na mezinárodní nebo alespoň národní úrovni. Pak je výkonnostní úroveň, kdy se jedná o poloprofesionální nebo amatérskou činnost. Zde je obvyklý pravidelný trénink v rozsahu až několika desítek hodin týdně, registrace v některém sportovním svazu a pravidelná účast v soutěžích. Rekreační sportovci mohou sportovat příležitostně v rozsahu maximálně několika hodin týdně, bez oficiální registrace nebo s registrací v rekreačních, čistě amatérských soutěžích.

Fotbal, to je hra!

Čakovický fotbal zastupují tři oddíly: Fotbalový klub TJ Avia Čakovice, SK Třeboradice a FC Miškovice. Třeboradičtí fotbalisté reprezentují ve svých třídách svůj fotbal velmi dobře. Áčko sezonu zakončilo na pěkném 4. místě, muži „B“ skončili v tabulce sedmí. Fotbal v Třeboradicích vychovává své fotbalisty a má zástupce i v mládežnických kategoriích. TJ Avia Čakovice, lépe řečeno fotbal v Čakovicích se organizovaně hraje již od roku 1912. To byl založen místní fotbalový klub. Muži „A“ zakončili sezonu na pátém místě a již nyní je rozlosován další ročník, kde se chlapi opět budou prát o posty nejvyšší. Ambice tu je a letní přípravu vzali hráči a trenéři zodpovědně. FC Miškovice hrají fotbal především pro radost. Je to zábava na každé vsi a to si každý správný muž uvědomuje.

I S okol tu létá

Není to jen fotbal, se kterým se čakovický sportovní život může pochlubit. Nebylo by obce české, která by neměla Sokol. Ten čakovický se narodil v roce 1895, takže to je už dlouhá řádka let. V současné době se Sokol Čakovice aktivně podílí na tělovýchově mládeže i dospělých, má kolem 100 stálých členů a prezentuje se i v kulturní a vzdělávací činnosti. V čakovické sokolovně se cvičí 2x týdně a dále jsou pořádány ve spolupráci se ZUŠ M. Podvalové hudební pořady a lampionový průvod, vždy k výročí vzniku republiky. Oblíbené jsou poznávací zájezdy, přednášky a společenská setkávání členů Sokola.

Florbalová pýcha

Velký rozmach a úspěchy sportu v Čakovicích mají na svědomí místní florbalisté Klub Black Angels. Muži celou sezonu předváděli vynikající a bojovný florbal, který v baráži o postup do první ligy potvrdili. Barážový soupeř FBC Vikings Kopřivnice boje moc nezkomplikovali a Black Angels budou v sezoně 2014 - 2015 hrát první ligu. K tomu nelze než gratulovat. Velmi dobře si vedou i ostatní florbalové kategorie a přispívají tak k velké popularizaci tohoto sportu, který ještě do nedávné doby tak znám nebyl. Navíc tento sport čakovičtí reprezentují ještě v jednom klubu, a to Florbalový klub Athletics Praha, kde mužské „áčko“ postoupilo v loňské sezoně do národní ligy, což je o stupeň nižší než I. liga. Čakovice jsou známé také svou národní házenou. Jak muži, tak ženy si ve svých soutěžích vedou velmi dobře.Celá letní příprava všech čakovických sportovců a sportovkyň již proběhla. Síly jsou nabrány a my, diváci, již netrpělivě čekáme na začátek všech soutěží a držíme palce.

Foto popis| Black Angels se svými výkony dostaly v nové sezoně do 1. ligyFoto popis| Národní házená je v Čakovicích velice populárním sportem

Regionální mutace| Náš region - sever