Drbna drbně, klepna klepně

 

Máslovice - Jeden telefonický rozhovor vyslechnutý z částečně otevřených dveří způsobil skandál, který by se dal nazvat bouří ve sklenici vody a v našich končinách není zas až tak vzácný. Problé...

Máslovice - Jeden telefonický rozhovor vyslechnutý z částečně otevřených dveří způsobil skandál, který by se dal nazvat bouří ve sklenici vody a v našich končinách není zas až tak vzácný. Problém kolem náboru dětí do máslovické školky přerostl v nechutné házení špíny a nemálo účastníků této kauzy jsou zralí na studenou sprchu.

Poslouchat za dveřmi se nemá

V době, kdy rodiče předávali vedení místní školky žádosti o přijetí ratolestí, zaslechla jedna matka z pootevřených dveří ředitelny rozhovor paní ředitelky s (možná) paní starostkou. Obě dámy údajně rozhodovaly o přijetí a nepřijetí jednotlivých malých uchazečů a prý u toho řádně každou rodinu okomentovaly.

Komu se nelení, ten píše dopisy

Zádveřní posluchačku to zjevně nadzvedlo. Nelenila a sepsala text, který zaslala redaktorovi místního Máslovického zpravodaje. V něm řádně popsala zádveřní soukromý rozhovor, ve špíně vykoupala nevybíravě jak ředitelku školky, tak starostku, připojila pár peprností a nezapomněla přidat nepodložené obvinění z braní úplatků. Zkorumpované, dle pisatelky, je zastupitelstvo. Zodpovědný redaktor text uveřejnit odmítl. Nutno dodat, že z pochopitelných důvodů, protože z profesního hlediska by to byla sebevražda a veliká hloupost. Zhrzená žena tedy text namnožila, nelenila a roznesla ho do všech máslovických schránek. Každá domácnost tedy měla možnost přečíst si, co se děje za dveřmi školky.

Každý to vzal po svém

Tím se máslovičtí rozdělili na tři skupiny. Sympatizanti s pisatelkou, odsuzovači nestandardního postoje a lid, kterým je problém absolutně ukradený. Někteří čtenáři text vzali jako betonovou pravdu, někteří zjevně četli dopis jako něco, co je názor zapšklé ženy a vnutit si ho nenechali, snad jen si pisatelku zařadili do šuplíku osob pochybných, no a ti třetí svůj lehký úsměv ukončili hodem zmuchlaného dokumentu do koše.

Úplatky? Kdepak!

Jedna ze zastupitelek ve své reakci na situaci pokárala redaktora Máslovického zpravodaje, že článek neotiskl. Otevřeně dala za pravdu slovům v dopise, jen opatrně doporučila pisatelce, že na řešení takových problémů jsou veřejná zastupitelstva, a rozhodně odmítla nařčení z braní úplatků. Špínu na ředitelce a starostce nechala a doporučila, aby se ředitelka i starostka obce odmítnuté matce omluvily. Hodnocení chodu školky se dotkla lehce, jako že to ještě docela šlape. Redaktor se nad názorem zastupitelky nestačil divit. Kroutě hlavou napsal pár řádek a nechal to být.

Když to nejde po dobrém...

Nyní byl míček na straně paní ředitelky. Zmínila, že ratolest zhrzené matky se nedostala do místního zařízení pro předškoláky už minulý rok. Hned po loňském zamítavém stanovisku obdržela ředitelka výhružný telefonát, který sliboval (prý nevybíravě) její odstranění z funkce a že prý uvidí, co se s ní stane. Paní ředitelka se ve svém textu hlavně podivovala nad skutečností, že pamflet burcuje všechny ostatní občany obce k pranýřování člověka, na kterého má autorka pifku.

A co nějaká pravidla?

Slovo starostky bylo nutné a nenechalo na sebe dlouho čekat. Pamflet, který pisatelka nazvala „Skandál ve školce“, samozřejmě odsoudila a zdůraznila, že se nejedná o skandál ve školce. Skandálním označila jednání pisatelky. Upozornila, že na přijetí do místní školky existují pravidla. Jedním z nich je, že se nabírají primárně děti, jejichž rodiče jsou přihlášení k trvalému pobytu v obci. Už v loňském roce své zamítavé stanovisko odůvodnili tím, že trvalý pobyt nemá rodič v obci. Doporučili matce, aby to napravila, a problém bude vyřešen. Nestalo se.Jeden náhodou odposlechnutý telefonát přerostl po čase ve vášnivou debatu i na zastupitelstvu, kde se pak už řešily věci nedůstojné. Čas ale plyne dál, třetí Newtonův zákon bude platit, co lidstvo lidstvem bude. Zkrátka, každá akce budí reakci a až to vše zreaguje, pojede se dál.

Foto popis|

Regionální mutace| Náš region - sever