Netradiční dovolená: Ze středních Čech až na sever Finska jedou na kole

S Vaškem a Pavlem Růžkem se loučila v červnu celá nelahozeveská škola
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jsou to čtyři vysokoškoláci a svůj projekt nazvali "K moři na kole". Už jeli do Portugalska, Chorvatska, Dánska a letos si jako svůj cíl vytyčili Nordkapp. 

V pátek 26. června vyrazili z čtyři kolaři společně směrem do Polska přes východní Čechy. Obě skupiny vyjely ze svých rodných obcí a setkaly se v obci Předboj, odkud se počítají kilometry jejich cesty. Dva z nich žijí v obci Nelahozeves na Kralupsku (Václav Michovský, Pavel Růžek) a dva pocházejí z Řeže (David Těthal, Vilém Ernest).

Kluci se poznali během studií na kralupském gymnáziu a na první vyjížďku k moři (1032 km, 10 dní cesta) se vydali po maturitě v roce 2012, kdy zamířili do Chorvatska. Další rok následovalo Portugalsko (1352 km, 13 denní cesta), Dánsko (4543 km, 45 dní jízdy) a pro letošní rok si vybrali jako svůj cíl finský Nordkapp a jejich trasa je delší, než 4,5 tisíce kilometrů. Ta vede skrze Polsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Rusko a Finsko. Během cesty se parta cyklistů ovšem plánuje na nějakou dobu rozdělit, protože se neshodli ohledně průjezdu Ruskem. Proto se Pavel Růžek (Nelahozeves) a David Těthal (Řež) před ruskou hranicí odpojí a svezou se trajektem a všichni se setkají až ve Finsku.

 Jejich deník z cesty a aktuální polohu na mapě lze sledovat díky GPS na jejich webu kmorikole.cz nebo na jejich facebookové stránce "K moři na kole".

Klíčová slova: