Urbex Team z Kralup nad Vltavou zatkla belgická policie

Celou akci nakonec brali s nadsázkou.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Urbex (urban exploration, česky městský průzkum) je tak trochu nelegální dobrodružství, během kterého se lidé vypravují do opuštěných budov a fotograficky dokumentují, jak to uvnitř vypadá. Kralupákům se neopatrnost při jejich koníčku tentokrát vymstila.

Láká vás urbex?

Ano
90% (35 hlasů)
Ne
10% (4 hlasy)
Celkem hlasů: 39

V sobotu 19. června se vydala parta mužů z Kralup a z Mělníka společně s urbexerkou Bárou Faiglovou na týdenní výlet do Belgie a okolních zemí fotografovat opuštěné objekty. Ale ve čtvrtek 25. června jejich výlet zmařila policie, která je zatkla. Na jejich facebookové stránce objevila zpráva, kterou psali z města Westerlo: „S politováním Vám musíme oznámit, že dnes nás zachytila belgická policie a zmařila naši šestidenní práci. Momentálně sedíme opuštěni na policejní stanici kdesi v Belgii a čekáme na právního zástupce. Snad nás pustí aspoň na kauci. Držte palce!“.

Urbex team Kralupy, jehož členy jsou čtyři dospělí muži, stejně jako ostatní zapálení fanoušci objevování opuštěných budov neprozrazuje, kde se tato místa nachází. Drží se zásad toho na nic nesahat a nic nezničit. Jen místa prozoumávají a fotografují. Nicméně už v minulosti se setkali s ochrankou objektu nebo dostali pokutu od policie, kterou na ně zavolal někdo z místních. Bára Faiglová popisuje na své FB stránce svůj koníček jako: "​Urban Exploration: průzkum měst, budov, továren či jiných objektů, které vznikly lidskou činností. Nepsané pravidlo: odnes pouze fotografie, nenechávej nic než stopy."

Fotografiemi se kralupská parta snaží upozornit na chátrající objekty, ale urbexové fotografie jsou i jistým druhem umění. Fanoušci FB stránky Urbex Team Kralupy, která funguje od listopadu 2013, čtyřčlennou partu fotografů v komentářích víceméně podporovali a vyzvídali, co se stalo. Urbex team se na několik dní odmlčel. Fanouškovská stránka Opuštěná místa (abandoned places), kterou sleduje 47 tisíc lidí a byla založena před třemi lety, informovala o zatčení také. "Není to sranda. Stačí trochu neopatrnosti a je to hned", reagovala Bára v komentářích na otázku, zdali je informace o jejich zatčení legrace. Členové Urbex Team Kralupy v neděli 28. června uvedli na facebooku, že byli všichni eskortováni domů do České republiky a jsou v pořádku.